UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саудівська Аравія розриває торгові зв'язки й авіасполучення з Іраном

Ер-Ріяд вимагає, щоб Іран "поводився як нормальна країна".

У понеділок, 4 січня, міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що Ер-Ріяд розриває торгові зв'язки і авіасполучення з Іраном, передає агентство Reuters.

Також громадян Саудівської Аравії буде заборонено відвідувати Іран. Проте іранські паломники, як і раніше, будуть мати можливість приїжджати до святинь Мекки і Медіни.

Як сказав аль-Джубейр, для відновлення відносин Ер-Ріяда з Тегераном Іран повинен "поводитись як нормальна країна".

"Немає ніякої ескалації з боку Саудівської Аравії. Наші кроки є лише реакцією. Це іранці відправляються до Лівану. Це іранці відправляють свої підрозділи "Кодс" і Корпус Вартових Ісламської революції до Сирії", - сказав глава МЗС Саудівської Аравії.

Нагадаємо, 3 січня Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив про розрив дипломатичних відносин Королівства з Іраном. Дипломатичну місію Ісламської Республіки зобов'язали залишити територію Саудівської Аравії протягом 48 годин.

Відносини між Ер-Ріяд і Тегераном загострилися після страти 2 січня шиїтського проповідника і активіста шейха аль-Німра, якого влада Саудівської Аравії звинуватили в тероризмі. У той же день сотні людей атакували посольство Королівства в Тегерані.