UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт G7 цього тижня має вирішальне значення для визначення підходу Заходу до війни в Україні — The Telegraph

Зустріч світових лідерів в Апулії цього тижня відрізнятиметься від інших.

Джорджа Мелоні стала одним з найпопулярніших європейських політиків. Її партія "Брати Італії", яка колись вважалася ультраправим маргінальним рухом, зараз перебуває в уряді на чолі з нею як прем'єр-міністром. Цього тижня вона прийматиме світових лідерів на саміті G7 в Апулії. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що братиме участь у саміті, який відбудеться 13-15 червня.

Хоча підготовка до саміту була затьмарена передвиборчою кампанією до європейських виборів, ця зустріч G7 має вирішальне значення для визначення підходу Заходу до війни в Україні. Прем'єр-міністр Італії здивувала багатьма речами, але найбільше своїм ставленням до Росії. Раніше її вважали м'якою щодо Владіміра Путіна, але в лютому в Києві вона представила порядок денний G7 з Києва. Це був і символічний жест, і заява про наміри, яка підкреслила, що Україна буде в самому центрі порядку денного "Великої сімки", повідомляє The Telegraph.

Президент Володимир Зеленський може скаржитися на те, що риторика країн G7 перевищує їхні реальні зобов'язання щодо захисту України на тлі триваючого російського наступу. Але цього тижня у них є шанс визначити, яким чином будуть виконуватися зобов'язання щодо захисту свободи України.

Очікується, що лідери обговорять план використання грошових коштів, отриманих від російських активів, конфіскованих Заходом після вторгнення. Один із планів полягає в тому, щоб використати ці кошти для виплати відсотків за кредитом у розмірі близько 50 мільярдів фунтів стерлінгів, наданим Україні міжнародним співтовариством. Існують аргументи на користь арешту цих активів і використання їх для фінансування відновлення України.

Читайте також: Зеленський візьме участь у саміті G7 — Мелоні

Раніше ми повідомляли, що Джорджа Мелоні може стати ключовим лідером ЄС. Мелоні, яка була обрана на здебільшого зосередженій на проблемах імміграції платформі, у суботу 8 червня поділилася у соціальних мережах відеозверненням, в якому наголосила, що її пріоритетами є захист кордонів Європи від нелегальної імміграції,  а також захист реальної економіки та робочих місць.