UA / RU
Підтримати ZN.ua

Салліван зустрівся з Сі Цзіньпіном: китайський лідер закликав до “раціональної політики”

Обидві країни прагнуть стабілізувати відносини перед виборами в США.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив раднику президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейку Саллівану, що Вашингтон повинен розглядати розвиток Пекіна як "можливість" та закликав до “раціональної політики”, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: США та Китай обговорили проведення перемовин між Байденом та Сі

Сі провів свої перші переговори з Салліваном у четвер, 29 серпня, в Пекіні, в той час як адміністрація Байдена продовжує згуртовувати американських союзників навколо торговельних обмежень проти другої за величиною економіки в світі.

“Ми сподіваємося, що Сполучені Штати працюватимуть з Китаєм, аби піти назустріч один одному”, - сказав Сі на початку переговорів, закликавши Вашингтон розглядати розвиток його країни з “раціональним підходом”, повідомили державні китайські ЗМІ.

Салліван підтвердив зобов'язання Байдена не допустити, щоб конкуренція переросла в конфлікт або конфронтацію, додавши, що обом країнам треба прагнути працювати разом там, де їхні інтереси збігаються.

Зустріч Сі з Салліваном, яка тривала близько години, дала китайському лідеру можливість безпосередньо поспілкуватися з людиною, яка очолює глобальну кампанію Вашингтона з блокування доступу Китаю до найсучасніших мікросхем. Пекін звинуватив Америку в тому, що вона намагається стримати його економічне зростання за допомогою тарифів і санкцій, які, за словами Байдена, спрямовані на підтримку національної безпеки.

Перед переговорами з Сі Салліван провів рідкісну зустріч із заступником голови Центральної військової ради Китаю, якого дипломати вважають ключовим військовим радником китайського лідера, Чжаном Юся. Крім того, Салліван провів переговори з главою МЗС Китаю Ван І. Візит охопив низку питань, що ускладнюють відносини між країнами: на порядку денному були напруженість навколо Тайваню, Південно-Китайського моря, а також підтримка Китаєм військової машини РФ.

Пекін, який поглиблює свої зв'язки з Росією, заперечує звинувачення в тому, що допомагає Москві у війні проти України. Ван заявив, що Вашингтон “не повинен перекладати відповідальність на Китай” в “українському питанні”, а також не повинен запроваджувати “незаконні односторонні санкції”, згідно з заявою китайського міністерства.

Читайте також: Радник президента США з нацбезпеки вперше з 2016 року зустрівся із заступником голови Центральної військової ради Китаю 

Обидві сторони продовжують використовувати діалог для управління “крихкими” відносинами. Салліван та Ван І домовилися про плани організувати телефонну розмову Сі та Байдена найближчими тижнями. Це може прокласти шлях до фінальної зустрічі двох лідерів.

Американські та китайські офіційні особи також домовилися про зобов'язання щодо проведення низки переговорів в останні місяці роботи адміністрації Байдена. Зокрема, старший радник президента США з питань міжнародної кліматичної політики зустрінеться наступного тижня з китайським колегою.