UA / RU
Підтримати ZN.ua

Салліван прибув до Китаю для офіційних переговорів

Візит відбувається на тлі виборів у США, які вносять невизначеність у відносини між країнами.  

Радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван у вівторок, 27 серпня, прибув до Пекіна з триденним візитом — дві найбільші економіки світу намагаються врегулювати суперництво шляхом діалогу, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Китай розкритикував нові санкції США та пообіцяв вжити заходів для захисту своїх компаній

Салліван став першим американським радником з національної безпеки, який відвідав Китай з 2016 року. Він зустрінеться з главою китайського МЗС Ван І.

Очікується, що Салліван, зокрема, висловить занепокоєння щодо підтримки Китаєм РФ на тлі війни проти України, а також підтвердить позицію Вашингтона щодо Південно-Китайського моря і Тайваню.

Представники китайського лідера Сі Цзіньпіна тим часом порушать питання, пов'язані з Тайванем, який Китай вважає своєю територією, а також питання про заходи США проти Пекіна, включаючи тарифи, експортний контроль і санкції.

Читайте також: Візит Саллівана в Китай: Пекін планує висловити “серйозні занепокоєння та вимоги"

Салліван і Ван зустрічаються віч-на-віч кожні кілька місяців у межах зусиль Байдена, спрямованих на збереження відкритих ліній зв'язку, попри напруженість між країнами. Поїздка Саллівана відбувається за кілька місяців до президентських виборів у США в листопаді: кандидати від обох партій зайняли жорстку позицію щодо Китаю.

ЗМІ також писали, що Салліван та Ван І закладуть основу для потенційної “фінальної” зустрічі між Байденом і Сі Цзіньпіном пізніше цього року, за підсумками їхнього саміту в Каліфорнії торік у листопаді.