UA / RU
Підтримати ZN.ua

Rzeczpospolita: Путін хоче змусити Захід зупинити наступ України вигадками про «брудну бомбу»

Устами міністра Шойгу російський автократ каже Заходу: якщо не зупитине український наступ, буде застосована російська ядерна зброя, і це справді станеться, якщо Путін буде впевнений в безкарності.

«Я повністю переконаний, що з українським народом ми будемо жити в мирі і добросусідстві», - стверджував міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу у вересні 2019 року під час першого великого інтерв’ю за весь час його роботи на посаді.

«Навіть думати про таке не хочу», - сказав він у відповідь на питання про можливий початок війни з Україною. Шойгу запевняв, що війни не буде. А в погіршенні відносин він звинувачував навіть не владу в Києві, а якихось «гарячих голів» в Україні. Але трохи більше ніж через два роки після того інтерв’ю за наказов Владіміра Путіна ціла армія напала на сусідню країну, - пише Rzeczpospolita.

І ось, після восьми місяців з початку російського вторгнення Шойгу обдзвонює міністрів оборони США, Великої Британії, Франції і Туреччини, щоб «попередити» їх, що Україна нібито готується застосувати «брудну бомбу». А перед тим один з головних пропагандистських ресурсів Росії «РИА Новости» з посиланням «на достовірні джерела» опублікував статтю, в якій звинувачує Україну в тому, що вона нібито веде таємні переговори з Лондоном про ввезення компонентів ядерної зброї на українську територію.

Читайте також: «Брудна бомба» від Шойгу — це звичайна інформаційна провокація для союзників України — ISW

Що таке «брудна бомба»? Це може бути звичайна ракета, в яку додали радіоактивні матеріали. Сила вибуху буде не така велика, як у випадку ядерної зброї. Але він все одно може призвести до радіаційного зараження великої території і відібрати життя багатьох людей.

Такі сигнали з Москви дуже непокоять Україну і інші країни. Розуміння, що світ більше не боїться російської армії, яку колись вважали «другою в світі» після американської, не дає спокою Путіну. А після великих поразок на східному і південному фронтах російські генерали не можуть вирватися з порочного кола невдач. Вони чекали, що оголошена мобілізації в Росії налякає європейських лідерів. І вони переконають українців припинити наступ. Але марно. Українська армія йде вперед. Зброя з Заходу далі прямує в Україну. А кожен новий успіх Києва - це удар по іміджу володаря Кремля. Йому вже 70 років. І він розуміє, що це найважливіша і остання війна для нього. Тому що окрім війни він не може нічого запропонувати власному суспільству і найближчим часом не зможе.

А вже в кінці наступного року повинна розпочатися президентська передвиборча кампанія. Вибори в Росії пройдуть в березні 2024 року. З чим Путіну вийти до співвітчизників? З поразкою у війні? Чи зможе він пояснити втрату контролю над Херсоном, а може й Кримом? Путіну потрібен перелом, очевидна перемога. Хоча б у вигляді тривалого замороження конфлікту. Звичайні можливості він вже вичерпав. А досить скоро в України з’явиться найновіші західні системи протиповітряної оборони.

Читайте також: Вигадки Шойгу про «брудну бомбу» України: навіщо російський міністр телефонує в США і столиці Європи?

Тож, встрибнувши в черевики глави МЗС Сєргєя Лаврова, Шойгу почав розсилати сигнали країнам Заходу, що якщо вони не зупинять український наступ і поставки зброї Україні, Росія застосує всі можливі засоби, навіть найбрудніші. Москва готує власне суспільство до найгіршого сценарію і вивчає реакцію міжнародної спільноти. Якщо Кремль переконається, що світові держави не дадуть систематичну відповідь, Путін застосує найгіршу зброю проти України. Це лише питання часу.