UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рятувальна операція в Таїланді призупинена, евакуйовані ще чотири школяра

За два дні рятувальникам вдалося повернути на поверхню вісьмох дітей і підлітків, у печері залишаються четверо і тренер.

У Таїланді рятувальники знову призупинили спецоперацію з порятунку школярів із затопленої печери в провінції Чіанграй, повідомляє Reuters. За добу на поверхню підняли ще чотирьох. Члени футбольної команди віком від 11 до 16 років і 25-річний тренер провели там 15 днів. Вони рятувалися в печері від дощу, але вода затопила її і відрізала їм вихід.

У середньому в добу з печерного комплексу дістають по чотири людини, після чого необхідно робити перерву для поповнення запасів кисню для дайверів. Наразі у печері залишаються чотири школяра та тренер. У понеділок, 9 липня, операцію відновили об 11:00 ранку за місцевим часом.

"На даний момент з печери евакуювали вісім чоловік", - розповів журналістам чиновник, що бере участь в спецоперації.

Згодом цю інформацію підтвердила прес-служба ВМС Таїланду, представники якої беруть участь в операції. Відповідне повідомлення з'явилося на сторінці підрозділу спецпризначення "морські котики" на сторінці в Facebook.

Врятованих підлітків шпиталізували у найближчу лікарню. В евакуйованих раніше медики діагностували переохолодження (гіпотермію) і "хворобу спелеологів" (гістоплазмоз).

Нагадаємо, рятувальна операція розпочалася о 10:00 ранку за місцевим часом у неділю, 8 липня. До групи увійшли 13 дайверів з різних країн світу, а також п'ятеро місцевих "морських котиків". Рятувальники поспішають евакуювати дітей і тренера, поки в провінції вщухли мусонні дощі та рівень води спадає. Найближчим часом метеорологи прогнозують їх посилення.

Дайвери супроводжують дітей до виходу з печери через мережу підводних тунелів по одному. Наразі невідомо, скільки часу займе рятувальна місія. Напередодні на поверхню підняли чотирьох школярів, вони шпиталізовані.