UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ряд компаній з Італії проігнорували санкції і та постачали до Криму обладнання - ЗМІ

Посольство України в Римі вже зажадало пояснень від представників викритих у порушенні санкційного режиму компаній.

Італійська компанія Bertolaso підтвердила, що фактично в обхід антиросійських санкцій продала дещо з промислового обладнання для нового заводу агрофірми "Золота Балка", запуск якого відбувся у окупованому Росією Севастополі 12 грудня і на який, як заявили представники підприємства, встановили італійське обладнання фірм Bertolaso, Innotec, Robino&Galandrino, Gortani та інші, 21 грудня повідомила кореспондент Наталія Кудрик, пишуть "Крим.Реалії".

Представник комерційного відділу компанії Bertolaso Лука Карассі заявив, що два місяці тому компанія поставила агрофірмі "Золота Балка" для заводу в Севастополі машину для миття, наповнення і закупорювання пляшок згідно з підписаним з фірмою і з одним з двох власників підприємства контрактом.

"Контракт підписаний з Росією, агрофірма "Золота Балка" – Росія, але ми знали, що наш товар був призначений для встановлення на кримському підприємстві. Спочатку замовлення було оформлено з "Золотою Балкою" з офісом у Криму, потім адресу фірми змінився, і на прохання клієнта остаточний контракт про продаж підписали з Росією... Все законно, нічого підозрілого ми не бачимо. Ми продаємо машинне обладнання різним клієнтам, а де вони його встановлюють – нас не цікавить. Ми розглядаємо Крим як сприятливий регіон для ведення бізнесу з великим потенціалом для розвитку. Якщо ви питаєте про санкції і щодо моральної сторони питання, я закінчую розмову", – заявив Карассі.

При цьому інші компанії, які також поставляли обладнання для кримської агрофірми, відмовилися від докладних коментарів. Представник компанії Gortani у телефонній розмові з кореспондентом "Радіо Свобода" у Римі заявив, що компанія не співпрацювала з кримським заводом, хоча її символ та телефонний контакт видно на відеопрезентації "Золотої Балки".

В компаніях Innotec і Robino&Galandrino не підтвердили, але і не спростували інформацію про угоду з російським підприємством у окупованому Криму.

Посольство України в Римі також прокоментувало ситуацію, зазначивши, що подібні постачання є прямим порушенням запроваджених Європою санкцій. Дипломати додали, що Україна разом з європейськими партнерами буде реагувати на ці факти - так, посольством вже направлені до чотирьох згаданих компаній запити з пропозицією пояснити можливу співпрацю з фірмою "Золота балка"; однак відповідей з боку компаній поки немає.

Ноту направили й до Міністерства закордонних справ Італії - італійських дипломатів просять запобігти у подальшому порушенням італійськими компаніями санкційного режиму Європейського союзу.

Офіційної реакції Італії поки немає. Журналісти звернулися до посольства Італії в Україні за коментарем, однак і там поки ніяк не пояснили ситуацію.

Санкції проти Росії було запроваджено Євросоюзом у 2014 році. Заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів, а також товарів подвійного призначення.

Економічні санкції включають:

- обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п'яти російських фінансових установ з мажоритарною часткою держави в статутному капіталі та їх дочірніх підрозділів, в яких ці організації мають мажоритарну частку і які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній;

- експортну та імпортну заборона на торгівлю зброєю;

- введення заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії;

- обмеження доступу Росії до окремих, які мають стратегічне значення, технологій і послуг, які можуть використовуватися для розробки і видобутку нафти.

Останній раз ці обмежувальні заходи були продовжені рішенням Ради ЄС 5 липня 2018 року до 31 січня 2019 року.

Нагадаємо, 12 грудня, Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив будівництво російського проекту магістрального газопроводу в обхід України "Північний потік-2" і виступив за його скасування, а також закликав ЄС ввести додаткові санкції проти Росії у випадку, якщо вона не звільнить захоплених українських моряків.