UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія пояснила можливу закупівлю ЗРК Patriot міркуваннями безпеки

Румунія не збирається ні на кого нападати, - президент країни.

Військові закупівлі Румунії не призначені для того, щоб ускладнити відносини з Росією, а виключно для зміцнення обороноздатності країни. Про це повідомив румунський президент Клаус Йоханнис, передає Euractiv.

Відповідаючи на питання, чи могли розмови про купівлю ракет "Patriot" і нещодавні військові навчання внести напруження у відносини з Росією, Йоханнис відповів журналістам:

"Ми маємо дивитися на те, для чого були зроблені ці придбання. Ми не збираємося нікого атакувати. Ми готуємо нашу армію отримувати переваги від сучасних і ефективних озброєнь. Вони призначені для захисту, щоб гарантувати безпеку наших громадян".

На питання про те, чи могли недавні регіональні військові навчання зупинити Росію, Иоханнис відповів: "Звичайно, вони могли, і я думаю, що вони це і роблять".

Зазначимо, що остаточне рішення Румунії про купівлю Patriot має оголосити Міністерство оборони країни.

Нагадаємо, нещодавно Держдепартамент США схвалив можливий продаж Румунії семи протиракетних систем Patriot вартістю близько чотирьох мільярдів євро. А Румунія, член НАТО і Європейського Союзу, зобов'язалася збільшити витрати на оборону до двох відсотків ВВП в цьому році. У свою чергу Росія заявила, що НАТО загрожує стабільності в Східній Європі, нарощуючи там свою військову присутність і організовуючи військові навчання.