UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія та Болгарія частково увійдуть до Шенгенської зони

Це станеться у березні наступного року.

У березні 2024 року Румунія та Болгарія приєднаються до безпаспортної Шенгенської зони ЄС для повітряних і морських подорожей, заявив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку. Водночас відкриття сухопутних кордонів обговорюватиметься в наступному році, пише POLITICO.

«У нас є політична домовленість! З березня наступного року румуни користуватимуться перевагами Шенгенської зони повітряним і морським транспортом», — написав Чолаку   у соцмережі. 

Раніше проти включення Румунії та Болгарії до Шенгенської зони виступала Австрія передовсім через занепокоєння нелегальною імміграцією. Однак у середині грудня міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер оголосив про пом’якшення позиції Відня, запропонувавши безпаспортні подорожі літаком із цих країн в обмін на посилення заходів безпеки на кордоні.

Румунська, австрійська та болгарська влада остаточно досягли політичної згоди щодо часткового вступу до Шенгенської зони 23 грудня, йдеться в заяві міністерства внутрішніх справ Румунії. Застосування шенгенських правил до сухопутного кордону Румунії відбуватиметься «в тісному зв’язку з компенсаційними заходами щодо посилення прикордонного контролю та застосуванням Дублінської угоди».

Раніше критики заявляли, що  опозиція Відня щодо включення Румунії та Болгарії до Шенгенської зони була викликана внутрішньополітичними проблемами щодо імміграції, і попереджали, що це послабить ЄС і підігріє скептицизм щодо об’єднання у Східній Європі.

МЗС Угорщини погрожувало, що країна накладе вето на вступ Болгарії до Шенгенської зони Європи, якщо та не скасує акцизний податок на транзит російського газу.