UA / RU
Підтримати ZN.ua

Румунія — новий незамінний союзник Америки у Східній Європі — The Hill

Розташування на березі Чорного моря й наявність великої бази НАТО роблять Румунію стратегічно важливою.

Після завершення модернізації база НАТО "Міхай Когелнічану" в Румунії стане місцем розміщення для понад 10 тисяч військовослужбовців і членів їхніх сімей. Вона знаходиться на березі Чорного моря, разом з американською військово-морською базою Deveselu, де розміщена система протиракетної оборони Aegis. Зважаючи на війни, що вирують в Україні й на Близькому Сході, й нестабільні відносини з членом НАТО Туреччиною, Румунія стала новим незамінним союзником Америки, зазначає Рональд Лінден, професор політології у відставці.

Румунія стала однією з перших, хто зробив значний внесок у багатонаціональні сили в Афганістані, навіть перекинувши туди свої війська. У березні 2004 року країну було прийнято до НАТО.

"Попри складнощі, Румунія підтримує Україну економічно. Коли Росія замінувала морські шляхи, зруйнувала порти й загрожувала комерційному судноплавству, Київ звернувся до Румунії з проханням дозволити використовувати її порти на Чорному морі й Дунаї для життєво важливого експорту зерна. Коли угода з Росією, укладена за посередництва ООН у 2022 році, розвалилася, румунські порти, такі як Констанца, взяли на себе торгівлю", — пише Лінден.

Читайте також: Президент Румунії: Союзники надали Україні приблизно половину того, що обіцяли

Раніше ми повідомляли, що працівники Міністерства оборони Румунії знайшли фрагменти безпілотників, які впали минулого тижня на березі Дунаю після російських атак на цивільні об'єкти та портову інфраструктуру в Україні. Це не перший випадок, коли російські БПЛА опиняються на території Румунії.

Крім того, МЗС Румунії висловило Росії протест за падіння уламків безпілотника. 25 липня МЗС Румунії викликало тимчасово повірену в справах російського посольства Єлєну Копніну.