UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розвал підприємств в РФ символізує гниль в ядрі її економіки – FT

Хронічне недофінансування, санкції і відсутність реформ стримують економічне зростання РФ

Євген Сидоров зрозумів, що справи кепські, коли на заводі, де він працював, в середині зими відключили опалення. Температура була близько мінус 15 градусів, і в будівлі не було більшості вікон. Відтоді ситуація в машинобудівному концерні "ОРМЕТО-ЮУМЗ" в Орську стала тільки гірше, пише видання Financial Times.

Робота в цехах припинена з вересня. У компанії заборгованість по зарплаті перед 3000 працівниками. Кредитори та менеджмент сперечаються про боргове навантаження. Все це наводить багатьох аналітиків на думку, що робота не буде відновлена ніколи.

"Немає ні матеріалів, ні грошей, ні клієнтів. Нічого немає. Вони про нас не дбають", - сказав Сидоров.

Орський завод колись був символом промислової потужності Росії, виробляючи обладнання по всій країні і в 30 інших державах. Тепер же це приклад загнивання російської економіки, яке посилюється хронічним недофінансуванням, уповільненням реформ і західними санкціями, які поступово стискають банківський сектор РФ.

Вдалині від московських ресторанів категорії Мішлен, шоурумів Bentley і блискучих гранітних тротуарів, регіональний промисловий пояс Росії стикається з великими труднощами. Очікуване цього року зростання ВВП в розмірі близько 1,7% було би набагато нижче без високих доходів від експорту нафти і газу. Це говорить про те, що інші сектори російської економіки не розвиваються.

Офіційний рівень безробіття в Росії близький до історичного мінімуму і становить 4,7%. У той же час, реальне скорочення заробітної плати було істотним. Згідно з офіційною статистикою, доходи росіян падають з 2014 року. В кінці 2017 року вони стали на 11% нижче, ніж були чотирма роками раніше.

"Великі проблеми в реальному секторі економіки Росії є причиною помірного зростання ВВП", - заявила економіст Світового банку Апурва Сангі.

Західні санкції, введені в 2014 році через анексію Криму, не змогли паралізувати російську економіку, як сподівалися їх прихильники. Але більше чотирьох років обмежень все ж позначаються на російській економіці, так само як і те, що за 18 років правління Путіна не вдалося прийняти необхідні економічні реформи. Це призвело до того, що підприємства, такі як Орський завод, перебувають на межі краху.

За словами співробітників, у заводу борг з електрики та опалення на суму 20 мільйонів доларів і кредитори, контрольовані державою, відмовилися збільшити кредит.

У той час як інвестиції все ще надходять на газові проекти Росії в Арктиці і нафтопереробні заводи в Сибіру, інші російські промислові підприємства оголосили про обов'язкові скорочення співробітників. Згідно з даними державної статистики, російські роботодавці повинні виплатити своїм працівникам в загальній складності 48 мільйонів доларів.

Крім того, рейтинг популярності Путіна різко впав після того, як він збільшив пенсійний вік у країні. Опитування, проведене незалежним соціологічним "Левада-центром" показало, що 61% росіян покладає відповідальність на президента за проблеми країни.

У той час як міцні дипломатичні відносини з Китаєм, Індією і Саудівською Аравією дозволили Кремлю зберегти глобальне вплив, незважаючи на санкції, гнів росіян через скорочення робочих місць та засобів до існування буде складніше приховати.

Раніше повідомлялося, що МВФ спрогнозував падіння зростання ВВП Росії в 2019 році до 1,5% і при цьому експерти не враховують можливого впливу нових санкцій США на Росію.