UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розстріл українських військових: до МЗС Литви викликали представника РФ

Представнику РФ висловили рішучий протест через воєнні злочини, скоєні російськими окупаційними військами в Україні.

Сьогодні, 2 жовтня, Міністерство закордонних справ Литви викликало тимчасового повіреного у справах РФ через розстріл 16 українських військовополонених, здійснений російськими окупантами. Як повідомляє "Європейська правда", Литва висловила рішучий протест щодо воєнних злочинів, скоєних російськими військами на території України.

МЗС Литви засудило розстріл українських солдатів, які склали зброю 30 вересня під Покровськом, назвавши це грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Литовська сторона також різко засудила продовження агресії Росії та повітряні удари по цивільних і критично важливих об'єктах в Україні, які досягли небаченого масштабу за останній місяць.

Читайте також: Швеція та Литва виділять Україні 22 млн на техніку для розмінування

Литва закликала Росію негайно припинити військові дії, вивести війська з української території. А також поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Цей інцидент став наймасовішим відомим випадком страти українських військовополонених на фронті. Офіс Генпрокурора України повідомив, що це сталося в районі селищ Миколаївка та Сухий Яр Покровського району.

З початку війни на Сході України Литва намагається зміцнити свою оборону, побоюючись російської агресії. Нещодавно стало відомо, що Литва закупить американські "джавеліни"Javelin входить до озброєння США і багатьох інших країн з середини 1990 років. Це зброя типу "стріляй і забудь", її бойова головка призначена для ураження бронетранспорта противника в найбільш слабкому місці, тобто зверху.