UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розширення БРІКС має турбувати НАТО — The Times

БРІКС може перетворитися на боєздатний альянс.

Наступного місяця в Росії відбудеться саміт групи країн БРІКС (міжнародна організація, до якої спершу входили Бразилія, Росія, Індія та КНР) під головуванням Владіміра Путіна і за участю Сі Цзіньпіна.

Нещодавно до БРІКС приєдналися нові члени, а саме Єгипет, Саудівська Аравія, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати. Це БРІКС+, вважає Роджер Бойс, міжнародний кореспондент газети The Times.

На думку автора, БРІКС+ також буде включати членів ОПЕК, щонайменше три ядерні держави та деяких членів Світової організації торгівлі. Усі ці країни будуть орієнтуватися на ініціативу Китаю "Пояс і шлях", що є глобальною стратегією для розвитку торговельних шляхів і економічних зв’язків.

Читайте також: Лідер Сербії не поїде на саміт БРІКС до РФ, не дивлячись на запрошення Путіна

Кореспондент зазначає, що експерти НАТО не сприймають ідею про те, що БРІКС+ може перетворитися на боєздатний альянс. Втім, є одна особливість нового складу БРІКС, яка має серйозно налякати Захід.

Альянс вже має потенціал для створення спільного ринку стратегічних металів, необхідних для ведення війни. Бразилія, Росія, Китай, Південна Африка є ключовими гравцями у видобутку металів; Саудівська Аравія має плани стати майбутньою гірничодобувною державою. Саудівська Аравія також придбала бразильську компанію, яка виробляє титанову губку, необхідний інгредієнт для російських підводних човнів, авіаційних двигунів та для розміщення супутників у космосі. 

Крім того, якщо Демократична Республіка Конго та Чилі приєднаються до групи БРІКС, то альянс отримає доступ до важливих мінералів, якими володіють ці країни (кобальт, мідь і літій). Тому, на думку кореспондента, країни БРІКС+ прокладають собі шлях до визначальної військової переваги.

Читайте також: Азербайджан подав офіційну заявку на вступ до БРІКС

Нагадаємо, що Туреччина оформила заявку на членство в БРІКС. Одним із її мотивів ЗМІ називають образу на ЄС через затягування вступу у Союз. На думку старшої аналітикині Центру досліджень сучасної Туреччини Карлтонського університету Євгенії Габер, попри такий крок, Туреччина навряд чи відмовиться від вступу до ЄС.