UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розрив відносин – не вихід: Захід повинен навчитися жити з Росією – The Guardian

Нинішня війна значною мірою є результатом провалу застарілої комунікації.

Після закінчення війни Захід має переглянути свої зв'язки з Росією та структуру побудови політичної комунікації, пише помічник редактора та оглядач The Guardian Мартін Кеттл.

«Коли пил української війни осяде, іншим народам Європи потрібно буде знайти нову форму відносин з Росією. Зрештою, ця війна значною мірою є результатом провалу старих відносин, що вибудовувалися після розпаду Радянського Союзу в 1991 році», - пише журналіст.

Кеттл вважає, що саме час шукати нові способи комунікації між країнами Європи та Росією, шляхи примирення РФ і ліберальних демократій для сталого миру.

«Що саме має замінити нині провальну версію західної політики щодо Росії? Багато залежатиме від того, чим закінчиться війна. Очевидно, за війною настане період дуже глибокої недовіри. Але повернення до статус-кво, який існував до 24 лютого, дуже малоймовірне. Росія, Україна та Західна Європа зараз змінюються, як і відносини між ними», - розмірковує він.

Солідарність з Україною є абсолютним пріоритетом, і це справедливо, поки триває війна, пише Кеттл. Однак Росія бачить війну від іншим кутом зору. Журналіст вважає, що треба дивитися на війну ширше: і з точки зору країни, що відбиває напад, і з точки зору країни-агресора.

Після війни, вважає він, зміняться підходи до глобалізації, національної оборони, кліматичної кризи, міжнародного порядку і навіть самого прогресу.

Помилковими журналіст вважає раптові зміни в оборонній та санкційній політиках європейських країн. У Кремлі стежили за цими кроками, вони підживлювали агресивні наміри президента РФ Владіміра Путіна.

«Необхідність більш жорсткого, прагматичного підходу до Росії стосується перш за все державної політики», - пише журналіст. Розбрат у ЄС, приховування розвідувальної інформації щодо діяльності Росії також зробили можливим напад Путіна.

Переформатування відносин із Росією ускладнюватиме й слабкість російських державних структур, традицій демократії і верховенства права. Крім того, у РФ немає надійного західноєвропейського партнера, якому б Москва довіряла. Злий жарт зіграла і віддаленість Росії від Заходу, зокрема за часів Радянського Союзу та «залізної завіси».

Однак будувати відносини із Росією доведеться. І це має бути термінова і серйозна робота.

«Питання побудови ефективних політичних зв'язків країн Заходу та Росії було відкинуто в бік подіями останніх двох тижнів і могутнім опором України. Але ні Росія, ні дане питання не зникнуть з політичної повістки в майбутньому», - додав він.