UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розпочато перший наступ проти "Талібану" з часу захоплення ісламістами влади в Афганістані

За словами лідера Фронту національного спротиву Афганістану, в Панджшерській ущелині, де дислоковано чимало противників талібів, вдалось відбити вже три райони.  

Розпочато наступ проти правління талібів: угруповання повстанців на чолі з сином покійного командира Ахмада Шаха Масуда, що боровся проти радикальних ісламістів, заявило, що після оголошення широкого військового наступу захопило три північні райони, де раніше закріпились бойовики, пише AFP.

В NRF (Фронті національного спротиву) заявили, що наступ в долині Панджшир став першим збройним наступом на сили Талібану з тих пір, як вони повернулися до влади.

Сили NRF були останніми, хто встояв проти захоплення Афганістану талібами в серпні минулого року, відступивши в Панджшерську ущелину, де перестали чинити опір у  вересні, через кілька тижнів після того, як підтримані США урядові війська капітулювали.

«З минулої ночі, коли Ахмад Масуд (молодший) ... наказав своїм силам розпочати наступ, у Панджширі було звільнено три великі райони», – сказав Алі Назарі, керівник відділу зовнішніх зв’язків NRF.

За його словами, солдати Фронту національного спротиву зайняли головну дорогу, форпости та села в цих районах, а потім взяли в облогу талібів у районних офісах.

«Багато бойовиків Талібану попросили час, щоб здатися. Ворог зазнав великих втрат».

Назарі сказав, що наступ NRF триватиме в 12 провінціях, де були присутні  сили Фронту, переважно на півночі.

Уряд Талібану відкинув заяви NRF, заявивши, що в Панджширі або будь-якій іншій частині країни не було жодних "військових інцидентів". "Звинувачення деяких повстанців у ЗМІ не відповідають дійсності", - написав у Twitter речник Забіхулла Муджахід.

Жителі Панджширу кажуть, що вночі точилися запеклі бої. «Люди залишають райони через сутички», – сказав один із них, який попросив не називати його імені. Інший сказав, що бойовики NRF підпалили автомобіль талібів.

Місцевий командир Талібану підтвердив, що йшли бої з бійцями СРН. "Але ми не потрапили в оточення і не потрапили в засідку", - сказав він AFP.

Читайте також: Талібан опублікував указ про те, що жінки мають давати згоду на шлюб

Панджшерська ущелина була місцем опору радянським військам у 1980-х

Долина Панджшир відома не лише як місце опору радянським військам у 1980-х, а також як місце дислокації противників талібів – Північного альянсу та згаданого Фронту нацспротиву.

Зауважимо, це військово-політичне об'єднання створене влітку 2021 року в період захоплення влади талібами, воно складається з колишніх членів створеного  середині 90-х "Північного альянсу" та інших супротивників ісламістського руху «Талібан».

Фронт національного спротиву Афганістану діє на територіях провінції Панджшер, які ще перебувають під контролем міжнародно визнаної Ісламської Республіки Афганістан; після падіння Кабула у серпні 2021 року, коли талібами було встановлено контроль над містом, це основний організований опір ісламістам у цій країні.

Однією з найбільш шанованих постатей згаданого руху опору був Ахмад Шах Масуд, відомий як «Лев Панджшира», який був убитий у 2001 році Аль-Каїдою за два дні до терактів 11 вересня.

З тих пір його син взяв керівництво свої руки, і, за даними місцевих ЗМІ, організовував опір разом з іншими афганськими лідерами у вигнанні.

Вчора ми повідомляли, що Талібан забов’язав жінок Афганістану носити бурки.