UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розділений світ не проходить тест на COVID-19 - голова ООН

Гутерріш попередив про ризики коронавірусу, включаючи руйнівні економічні наслідки.

Розділений світ не зміг впоратися із завданням боротьби з пандемією коронавірусу, заявив в суботу генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і попередив, що необхідні узгоджені дії, щоб не допустити, щоб мільйони людей опинилися у скруті.

Колишній прем'єр-міністр Португалії сказав, що можна було б зробити набагато більше, якби країни працювали разом для боротьби з хворобою, від якої загинуло більше мільйона осіб.

«Пандемія COVID-19 є серйозною глобальною проблемою для всього міжнародного співтовариства, для багатосторонності і для мене як генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй», - сказав Гутерріш португальському інформаційному агентству Lusa.

«На жаль, це випробування, яке поки що міжнародне співтовариство не витримує».

Він сказав, що якщо не будуть прийняті скоординовані заходи, «мікроскопічний вірус може зіштовхнути мільйони людей з бідністю і голодом, з руйнівними економічними наслідками в найближчі роки». Гутерріш також розкритикував країни за відсутність єдності в спробах вирішити інші глобальні проблеми, включаючи конфлікти в Афганістані, Ємені та Сирії. «Це джерело величезного розчарування», - сказав він.

Читайте також: Коронавірус в Україні: за добу майже 6,5 тис інфікованих та понад 100 смертей

Відзначимо, за даними на 17 жовтня в світі зафіксовано 38 млн випадків захворювання на коронавірус. Інфекції були зареєстровані більш ніж в 210 країнах і територіях з моменту виявлення перших випадків захворювання в Китаї в грудні 2019 року. 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.