UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роухані закликав Трампа вибачитися за висловлювання на адресу Тегерана

Президент Ірану назвав главу Білого дому "злочинним новачком у міжнародній політиці".

Президент Ірану Хасан Роухані в середу, 20 вересня, закликав президента США Дональда Трампа вибачитися за слова про Ірані і ядерному угоді, сказані напередодні.

На думку Роухані, "абсурдні і повні ненависті" заяви Трампа перед членами Генасамблеї ООН нашкодили ядерній угоді, підписаній у 2015 році, передає DW.

"Було би дуже шкода, якщо ці домовленості будуть зруйновані злочинним новачком у світі міжнародної політики", - зазначив Роухані, відображаючи таким чином те, як Трамп напередодні назвав Іран "економічно спустошеним злочинним режимом".

Напередодні, говорячи про ядерну угоду з Іраном, глава Білого дому відзначив, що його країна не може "дотримуватися угоди, якщо воно надає прикриття для розвитку ядерної програми".

Однак Роухані, зі свого боку, виключив нові переговори щодо ядерної угоди з адміністрацією Трампа, оскільки, на його думку, "розмова з таким урядом було б марною тратою часу".

Раніше міністр закордонних справ Ірану Джавад Зариф заявив, що ядерна угода готували протягом "більше двох років у переговорах над кожним словом і кожною окремою пропозицією".

До 15 жовтня США повинні дати оцінку виконання Іраном ядерної угоди. Потім у Конгресу США буде 60 днів, щоб вирішити, відновлювати санкції проти Тегерана.

Нагадаємо, що 20 серпня президент Ірану Хасан Роухані виступив перед парламентом країни з заявою про те, що одним із зовнішньополітичних пріоритетів нового уряду стане збереження угоди щодо ядерної програми і його захист від нападок США.

"найважливіше завдання нашого міністра закордонних справ - першим ділом, підтримувати дію СВПД (Спільного всеосяжного плану дій) і не дозволити США і нашим супротивникам домогтися успіху", - заявив Роухані.

Він також озвучив власне бачення відстоювання СВПД.

"Відстоювати СВПД - значить чинити опір ворогів Ірану", - додав Роухані.

Спільний комплексний план дій був прийнятий 14 липня 2015 року . Він передбачає виконання Тегераном певних кроків щодо обмеження ядерної програми в обмін на скасування міжнародних санкцій, а також однобічних обмежувальних заходів США і ЄС.