UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський художник-акціоніст підпалив двері ФСБ на Луб'янці

Художника затримали правоохоронці.

© varlamov.ru
Двері швидко загасили
Двері швидко загасили
© varlamov.ru
Двері швидко загасили

Відомий російський художник Петро Павленський в ніч на понеділок 9 листопада в Москві влаштував провокаційний перформанс "Загроза". Художник облив пальним з каністри двері будівлі ФСБ на Луб'янці і підпалив.

Як пише блогер Ілля Варламов, який опублікував фото з акції у своєму ЖЖ, до будівлі ФСБ швидко прибула поліція. Художника і журналістів, які знімали акцію, затримали. Вранці представників ЗМІ відпустили.

Павленський звинуватив федеральну службу безпеки в терорі:

"Палаючі двері Луб'янки - це рукавичка, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі. Федеральна служба безпеки діє методом безперервного терору і утримує владу над 146 000 000 чоловік. Страх перетворює вільних людей в злиплу масу розрізнених тел. Загроза неминучої розправи нависає над кожним, хто знаходиться в межах досяжності для пристроїв зовнішнього спостереження, прослуховування розмов і меж паспортного контролю. Військові суди ліквідують будь-які прояви свободи волі. Але тероризм може існувати лише за рахунок тваринного інстинкту страху. Піти проти цього інстинкту людини змушує безумовний захисний рефлекс. Це рефлекс боротьби за власне життя. А життя варте того, щоб за нього боротися", - так звучить опис акції на відеоканалі Павленського.

Петро Павленський відомий своїми скандальними акціями. У жовтні на підтримку льотчиці Надії Савченко він відрізав собі мочку вуха на паркані психіатричної клініки, а в лютому 2014 року він у Петербурзі палив покришки в підтримку українського Майдану. У 2013 році він прибив цвяхами свої геніталії до бруківки на Красній площі.

Палаюча двері Луб'янки from Petr Pavlenskij on Vimeo.