UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський Forbes знову порахував гроші Ходорковського і розповів, чому вони йому не дістануться

У 2004 році Михайло Ходорковський був найбагатшим росіянином, його статок тоді оцінювався у 15 млрд доларів. Однак колишній власник отримав свободу в обмін на відмову від претензій.

Російське видання журналу Forbes знову спробувало порахувати, скільки грошей залишилося у Михайла Ходорковського, який місяць тому вийшов на свободу.

Колишнім менеджерам ЮКОСа вдалося продати активів приблизно на 2,3 млрд доларів і відсудити близько 500 млн у "Роснефти" як борги. Якщо врахувати частку Ходорковського, він може претендувати на 1,7 млрд доларів, стверджують автори публікації.

У 2004 році Михайло Ходорковський був найбагатшим росіянином за версією Forbes, його статки тоді оцінювали в 15 млрд доларів. Джерелами їхнього формування були ЮКОС і Group Menatep, згодом стала GML (Group Menatep Limited). Ходорковський контролював понад 60% останньої, а вона, у свою чергу, опосередковано володіла більшою частиною першої. У 2005 році Ходорковський передав свої частки у GML Леоніду Невзліну.

Після розгрому ЮКОСа партнери Ходорковського почали позбавлятися від активів. За підрахунками авторів матеріалу, від продажу бізнесу, не пов'язаного з ЮКОСом, бенефіціари отримали менше 700 млн доларів і великих активів у GML не залишилося. Менеджмент обіцяє розподілити між усіма акціонерами ЮКОСа.

Існують і претензії колишніх власників ЮКОСа до Росії, судові розгляди за якими тривають з 2005 року. 30 липня 2014 року Постійна палата Третейського суду в Гаазі має винести рішення щодо скарги на 100 млрд доларів. Надія отримати хоча б частину від цієї суми з РФ - головний актив GML. Якщо позивачі виграють, а РФ відмовиться платити, вони отримають можливість арештовувати її закордонні рахунки і майно.

Як нещодавно пояснив Леонід Невзлін в інтерв'ю ізраїльському телеканалу, колишні менеджери ЮКОСа провели останні 10 років, доводячи незаконність банкрутства компанії і б'ючись у судах зі своїми кривдниками. Якщо їм вдасться виграти - 100 млрд або хоча б два, - виграють усі акціонери ЮКОСа.

Проте колишній власник компанії, ймовірно, залишиться осторонь, підсумовують автори статті. В обмін на відмову від претензій він отримав свободу.

Нагадаємо, спроба Forbes.ru порахувати гроші Ходорковського вже не перша: в кінці грудня думкою на цей рахунок на сторінках видання поділився Леонід Бершидський, у якого вийшло, що нинішній статок колишнього олігарха становить приблизно 100-250 млн доларів.

Колумніст, даючи оцінку складній структурі активів, що припадають на долю опального олігарха, виходив з того, що в кінці 2010 року GML, яка відтоді не збанкрутувала і продовжує процвітати, мала у своїх активах 292 млн доларів, тоді як частка Ходорковського у компанії становила близько 170 млн доларів.

Нагадаємо, Михайло Ходорковський вийшов на свободу 20 грудня і відразу ж полетів до Німеччини. До цього президент РФ Володимир Путін підписав указ про його помилування. Незабаром після цього, спілкуючись з журналістами, колишній олігарх повідомив, що поки у нього немає на руках грошей, за нього платить адвокат. Він також уточнив, що не знає точної суми свого статку і де він знаходиться. За минулий місяць Ходорковський кілька разів підкреслював, що не має наміру боротися за повернення активів ЮКОСа і, зокрема, не буде брати участі в розгляді позовів колишніх акціонерів компанії до Росії. Леонід Невзлін, у свою чергу, як і раніше вважає саме позов акціонерів ЮКОСа до Росії тим фактором, який може вплинути на позицію російської влади щодо фігурантів справи. !zn