UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російських солдатів-строковиків через війну в Донбасі змушують переходити на контракт - ЗМІ

Російські громадські діячі стверджують, що робиться це незаконно.

Російські солдати строкової служби говорять про затримку демобілізації після примусового підписання заяви на переведення на контрактну службу, пише "НІА" Нижній Новгород".

За словами представника громадської організації "Нижньогородський комітет солдатських матерів", починаючи з квітня 2014 року 23 солдата-строковика з області звернулися до комітету з проханням розібратися в даній ситуації.

Скарги нібито надійшли від нижньогородців, що проходять службу в Читі, Нижегородської області, Ленінградській та інших регіонах Російської Федерації. Перше звернення організація отримала на початку квітня 2014 року. Звернення продовжують надходити до цих пір.

Як повідомляється, солдатів ще під час служби попросили написати заяву про переведення на контракт, пояснюючи, що це "для галочки", і їх усіх звільнять по закінченні служби за призовом. Проте в реальності це стало підставою для продовження терміну служби.

Російські журналісти відзначають, що можливих причин таких маніпуляцій - конфлікт на сході України. У комітеті солдатських матерів відзначають, що солдатам ніхто в армії не пояснює їх законні права, тому командування користується їх правовою безграмотністю і перевищує свої повноваження.

"Складність полягає в тому, що контракт можна укладати мінімум на два роки, і підписавши його, ти зобов'язаний служити. Тільки не всі знають, що в 2012 році було введено тимчасове положення, згідно з яким командир частини не може укладати контракт з солдатом-строковиком - це може робити тільки військкомат. Також є багато інших цікавих моментів, але проблема залишається проблемою. Іноді вдається їх вирішити з допомогою військової прокуратури", - повідомили в комітеті.

Скарги солдатів-строковиків зараз розглядаються. Незважаючи на спроби вирішити ситуацію, заяви від військовослужбовців продовжують надходити в комітет солдатських матерів Нижньогородської області.

Служба безпеки України оцінює кількість російських військових в Донбасі в 7,5 тисяч осіб. Російська правозахисниця Олена Васильєва, координатор групи "Вантаж -200 з України в Росію", стверджує, що в регіоні за час конфлікту загинули вже 4672 російських військовослужбовців, поранені 970 і ще 2560 пропали без вісті.