UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські ЗМІ опублікували подробиці порятунку штурмана збитого Су-24

Пошуки другого пілота почалися протягом 15 хвилин після сповіщення.

Відомі подробиці порятунку другого пілота

З'ясувалися деталі операції з евакуації з місця катастрофи бомбардувальника штурмана, що вижив. Через 15 хвилин після отримання інформації про збитий турецьким F-16 літак, до місця надзвичайної пригоди долетів лише один Мі-8 з трьох посланих, а відхід російської групи прикривали сирійські спецназівці, які отримали поранення. Про це з посиланням на анонімне джерело повідомляє РИА "Новости".

В районі кордону Сирії та Туреччини 24 листопада був збитий російський Су-24. Обидва пілоти катапультувалися, але в повітрі їх обстріляли повстанці. Командир літака підполковник Олег Пєшков загинув. Також загинув морпех Олександр Позинич - член групи, яку було спрямовано на пошуки штурмана літака. Це перші офіційно визнані втрати РФ в Сирії. Штурмана Костянтина Мурахтіна успішно евакуювали на російську базу Хмеймім. За даними Анкари, винищувач F-16 збив Су-24 після того, як він буцімто порушив повітряний простір країни в районі кордону з Сирією і не відгукнувся на попередження. У Міноборони РФ стверджують, що літак летів строго в повітряному просторі Сирії.

Турецькі ЗМІ писали, що літак впав на території, підконтрольній сирійським туркменам. За даними російського МЗС, там знаходяться не тільки бойовики, але і інфраструктура терористів.

За словами джерела РИА "Новости", пошукова операція почалася протягом 15 хвилин після отримання інформації про катастрофу російського військового літака. "Квадрат був відзначений - це між вершиною Дурин і Туркман. Там зараз йдуть активні бойові дії. До ймовірного місця катастрофи були відправлені три вертольоти", - розповів співрозмовник агентства.

Russian pilot escorted to safety after being rescued by special forces of Hezbollah/SAA @Syria_Protector pic.twitter.com/JrNXMb4FFC

- Fer G (@FGunay1) 25 Листопад 2015

Штурман Мурахтін, за його словами, переховувався від бойовиків і перебував на лінії фронту, де йшли бої між сирійською армією і терористами. При цьому на початку пошуково-рятувальної операції бойовики відкрили вогонь по прибулим вертольотам відразу з декількох сторін: "Вертушки були на низькій висоті, по них відкрили сильний вогонь. Дві машини повернулися. Одна приземлилася в тій місцевості. В ній була рятувальна група - 12 осіб".

"Рятувальна група російської морської піхоти, вступивши в бій, проривалася до місця знаходження пілота. Кілька груп сирійського спецназу, вступивши в прямий бій з моджахедами, прикривали рятувальний загін одночасно з трьох сторін", - розповів співрозмовник агентства. Під час боїв з повстанцями загинув морпех Олександр Позинич. За даними джерела, три бійці сирійського спецназу, що прикривав російських військових, отримали поранення.

Штурман Су-24 був доставлений на військову авіабазу близько чотирьох ранку середи, 25 листопада. Увечері того ж дня він дав інтерв'ю журналістам, в якому заявив, що бомбардувальник був збитий турецькими ВПС в повітряному просторі Сирії і без попереджень.

24 листопада Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24. Турецькі військові запевняють, що він порушив повітряний простір країни. Відомо також, що обидва пілоти встигли катапультуватися. Деякі ЗМІ повідомляли, що обидва пілоти загинули. Зокрема, сирійські турки опублікували відео з мертвим чоловіком в російській формі. В рамках військової операції штурмана бомбардувальника вдалося врятувати. Другий пілот, за даними ЗМІ, перебуває у ополченців.

Читайте також: Туреччина не піде на ескалацію конфлікту з РФ, але і нападу на сирійських туркменів не дозволить

Російський бомбардувальник, який, як стверджується турецькою стороною, порушив суверенний кордон, протягом п'яти хвилин продовжував політ у повітряному просторі Туреччини, незважаючи на те, що 10 разів отримав попередження. Даний літак був збитий двома винищувачами F-16 ВПС Туреччини в рамках правил ведення бойових дій. НАТО і Пентагон також підтвердили турецьку версію інциденту з Су-24.

Через деякий час російський вертоліт, що вилетів на пошук пілотів Су-24, був збитий повстанськими групами в районі Латакії. Сирійська обсерваторія прав людини (SOHR) повідомила, що повстанці запустили у вертоліт протитанкову ракету. При цьому деякі ЗМІ повідомляли, що вертоліт був обстріляний, але йому вдалося благополучно повернутися на базу.

Видання The Guardian писало, що збитий Су-24 погіршив і без того складні відносини Туреччини з РФ. Оскільки Анкара і Москва з однієї сторони тісно співробітничають в економічному полі, але по-різному ставляться до подій в Сирії. Турецька сторона, як і інші країни Заходу, вимагає відставки Башара Асада, якого підтримує Кремль. Крім того, Анкарі не подобається, що жертвами російської авіації стають туркменські поселення в Сирії.

Це не перший випадок, коли Туреччина знищує російський літальний апарат на своїй території. 16 жовтня після низки інцидентів з російськими військовими турецькі ВПС збили невідомий безпілотник поблизу сирійського кордону. Потім Туреччина пообіцяла збивати літаки, які перетинають її повітряний кордон.