UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські призовники сотнями відмовляються їхати воювати в Донбас

Інформацію про відмову російських військовослужбовців публічно підтвердила відповідальний секретар Спілки солдатських матерів Росії Валентина Мельникова.

В Ростовській області Російської Федерації призовники відмовилися воювати в Україні за контрактом.

"Ось призовники в Ростові стали проти укладення контракту, коли один підполковник, на прізвище Мединський, на полігоні під Ростовом сказав їм, що "ви зараз у мене все підпишете контракти, я у вас забираю військові квитки, забираю жетони, і ми відправляємо вас у Луганськ", а хлопці обурилися", - повідомила відповідальний секретар Спілки солдатських матерів Росії Валентина Мельникова в інтерв'ю російському виданню.

За її словами, таких бунтівників виявилося 250 чоловік.

"Ми поскаржилися на те, що незаконно примушують укласти контракт. І отримали хорошу відповідь начальника Головного управління кадрів Міноборони, що командири військових частин ніякі контракти підписувати не мають права. Тому всі 250 осіб контракти не підписали", - повідомила Мельникова.

Читайте також: Військова прокуратура Росії підтвердила загибель псковських десантників

За даними СБУ, на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей знаходяться 7,5 тис. російських військових.

Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до країн-членів ЄС із застереженням, що Росія готує нову військову операцію в Україні.

Він закликав Євросоюз здійснити тиск дипломатичним шляхом на Кремль, для того щоб можна було повернутися до переговорів в "женевському форматі". Також посол України закликав країни-члени ЄС ввести "нову хвилю" превентивних санкцій, таких, як "чорні списки" російських чиновників, а також "підвищити економічну ціну" для Росії за її дії.