UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські хакери намагаються викрасти інформацію про вакцину від COVID-19

Британські університети потерпають від кібератак.

Британський національний центр компʼютерної безпеки (NCSC) заявив про викриття операції російських хакерів, які атакували низку університетів Сполученого Королівства. Постраждалі університети ведуть роботу над виробленням вакцини і устаткування у боротьбі проти коронавірусу, пише The Guardian.

Британська служба безпеки оприлюднила дані про активні спроби зламати листування електронної пошти та університетські сервери та проникнути у базу даних науково-дослідницьких центрів країни.

У Великій Британії вважають причетними до цього росіян та представників інших "ворожих держав", які намагаються викрасти дані щодо британських розробок проти COVID-19.

У заяві NCSC, на яку посилається The Guardian, йдеться про те, що "кіберзлочинці, які діють під патронатом урядів Росії, Китаю та Ірану, намагаються за будь-яку ціну здобути надзвичайно цінну інформацію, що стосується протидії Covid-19, дедалі активніше спрямовуючи свою ворожу діяльність проти британських університетів, а також центрів дослідження і розробки нових препаратів".

Британське видання Express, посилаючись на заяву невідомого співробітника у відділі боротьби з кіберзлочинністю, зазначає, що в цій ситуації зникає межа між державою, яка все це замовляє, і серйозними злочинами. Відтак, уряди, які скеровують напади кіберзлочинців, самі є співучасниками цих злочинів.

Читайте також: Ворожі держави ховаються за "незалежними" хакерами - Washington Post

Останні хакерські атаки Росії спрямовані на конкретну область - медицину. Спроби викрасти дані про розробку ліків проти коронавірусу зафіксували також в США, а у Чехії від кібератак постраждали низка лікарень, а також празький аеропорт та Міністерство охорони здоров'я країни. Масштаби цих кібератак змусили компанію Microsoft без допомоги урядових спецслужб провести власну операцію по знешкодженню світової мережі російських хакерів.

Експерти з кібербезпеки компанії FireEye і IBM X-Force відзначили зростання активності хакерів з Росії, Китаю, Північної Кореї, В'єтнаму, Індії, Бразилії і США, відзначивши, що пандемія коронавірусу відкрила нові можливості для злочинів в інтернеті.