UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська документальна стрічка про "Празьку весну" викликала обурення Чехії та Словаччини

Російські режисери розповідають глядачеві про інспірований агресивним НАТО "збройний переворот".

Новий російський документальний фільм про радянське військове вторгнення в Чехословаччину в серпні 1968 року викликав обурення урядів Чехії і Словаччини, пише Російська служба Бі-бі-сі.

В картині "Варшавський договір. Розсекречені сторінки", яка вийшла в ефір телеканалу "Росія 1", говориться, що "метою введення військ у Чехословаччину було запобігання військового перевороту, який підтримувався Заходом", а військовий блок на чолі з Радянським Союзом був оборонною організацією, що протистояла агресивного НАТО. Останнє, стверджують автори стрічки, нібито прикривало легендою про мирне цивільне повстання збройний переворот.

Чеський уряд у зв'язку з цим фільмом, а також через включення низки чеських громадян в "чорний список" викликало в МЗС російського посла. Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек заявив, що даний фільм "вводить в оману".

Словаччина також висловила Росії офіційний протест. У фільмі, як йдеться в заяві влади країни, вторгнення радянських військ представлено як дружній крок з метою захисту від потенційної загрози. У МЗС Словаччини наполягають на "повазі до правди", особливо в контексті "великої трагедії для Чехословаччини і її громадян".

"Ми впевнені, що російська влада вживе необхідних заходів для запобігання спотворень в цій трагічній чолі в історії словацько-російських двосторонніх відносин", - йдеться в заяві.

В заяві МЗС Словаччини говориться, що Росія в минулому принесла офіційні вибачення за напад і наступну окупацію Чехословаччини.

У Братиславі заявили, що рішення випустити в ефір цей фільм нашкодило дружнім відносинам Словаччини та Росії. У заяві також підкреслюється, що влада Словаччини завжди відмітала спроби переглянути історію Другої Світової війни і принизити роль Червоної армії.

З січня по серпень 1968 року в Чехословаччині тривали ліберальні реформи. Цей період отримав назву "Празька весна". Пом'якшення цензури в ЗМІ і створення "соціалізму з людським обличчям" центральне радянське керівництво не сприйняло. В Чехословаччину були відправлені 2 тисяч танків і п'ятсот тисяч військових армій країн Варшавського договору (крім Румунії). Жертвами почалися зіткнень стали більше ста осіб.