UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни стали менше уваги приділяти Україні більше - девальвації рубля

Війна на сході України змістилася в рейтингу інтересів росіян з першого на друге місце.

Росіяни в четвертому кварталі 2014 року стали більше цікавитися питаннями зростання цін, девальвації рубля, необхідності економії власних коштів і менше уваги приділяти подіям на сході Україні, свідчать результати досліджень компаній GfK і Synovate Comcon.

Внутрішні економічні проблеми вперше за 5 років виявилися найбільш актуальними для населення. Три чверті (75%) громадян Росії найбільше в цьому місяці стурбувані падінням рубля. Війна в Україні перемістилася на друге місце. Якщо в минулому кварталі цим питанням активно цікавилися 82% росіян, то в цьому - цей показник зменшився до 67%. Третьою головною темою останнього місяця стала економічна криза в Росії, що турбує 59% респондентів.

Також в минулому кварталі росіян крім війни в Україні цікавили російські продовольчі контрсанкції (59%) та санкції щодо Росії (55%).

Крім цього, майже половина респондентів заявили, що почали активно економити на всіх споживчих категоріях з листопада місяця. 49% економічно активного населення великих міст стали економити на товари тривалого користування, 42% урізали витрати на послуги, 39% - на продукти харчування. Ці показники зросли на 3-7 п. п. порівняно з даними за минулий квартал.

Читайте також: Обама вважає Хілларі Клінтон прекрасним кандидатом у президенти

У понеділок, 15 грудня, біржовий курс рубля до бівалютного кошика випробував сильне падіння з часів дефолтного 1998 року. На цьому тлі в ніч на вівторок Центробанк раптово і різко підвищив ключову ставку - з 10,5% до 17% річних, пояснивши це істотно збільшеними девальваційними та інфляційними ризиками. Однак у вівторок рубль обвалився до 100 за євро та 80 за долар, подешевшавши на майже третину. Станом на 22 грудня курс рубля значно зміцнився до долара і євро: долар коштував 56,8 руб./$, євро - 69,63 руб./євро.