UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія збільшить держборг, так як ВВП скоротиться на 5% - Сілуанов

Коронавірусні обмеження і низькі ціни на нафту завдають шкоди економіці Росії.

Росія планує подвоїти державні запозичення у цьому році, оскільки очікується 5% падіння валового внутрішнього продукту (ВВП), повідомив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, передає Reuters.

Росія, обігнавши Францію і Туреччину за кількістю підтверджених випадків коронавірусу, в даний час налічує понад 155 тисяч заражених людей. З кінця березня в Росії введені обмежувальні заходи, що поряд з низькими цінами на нафту завдає шкоди економіці країни.

Сілуанов повідомив, що доходи російського бюджету, як очікується, впадуть на 4 трильйони рублів. Більш низькі доходи від нафти і газу складуть близько 1,5 трлн руб. В результаті дефіцит бюджету в цьому році очікується на рівні 4% ВВП.

В минулому році у Росії був профіцит бюджету в розмірі 1,8% валового внутрішнього продукту, і очікувалося, що профіцит бюджету 2020 року складе 0,8% ВВП.

За словами Сілуанова, щоб компенсувати втрачені доходи і виконати свої соціальні зобов'язання, Росія буде використовувати більше коштів з Фонду національного добробуту (ФНД), а також доходи від продажу частки в Сбєрбанку, що також збільшить державні запозичення.

Минулого місяця міністерство фінансів використовувало кошти ФНД для покупки контрольного пакету акцій Сбєрбанку у Центрального банку, але основна частина цих доходів за угодою має бути повернута у державну скарбницю.

"Ми не хочемо витрачати багато коштів ФНБ, було б неправильно витратити його за два роки", - сказав Сілуанов, додавши, що міністерство фінансів планує взяти в борг в цьому році від 4 до 4,5 трлн рублів (54,4–61,2 млрд доларів США).

До спалаху коронавірусу Росія планувала залучити 2,3 трильйона рублів облігацій федеральної позики і до 3 мільярдів доларів в єврооблігаціях в цьому році.

Раніше, санкції не змусили Путіна піти з Донбасу, але змінили плани Росії. Старший науковий співробітник Стенфордського університету Стівен Пайфер сказав, що санкції проти Росії мали свій вплив і є вельми корисним інструментом.

Також, Росія зняла санкції з двох українських олігархів. Новинський і Кисельов виключені з списку осіб, на яких поширюються "спеціальні економічні заходи". У їх сферу бізнес-інтересів входить металургія. Вадим Новинський спільно з Рінатом Ахметовим володіє холдингом "Метінвест".