UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія закликала Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль

Якщо міжнародний контроль над хімічною зброєю у Сирії дозволить уникнути військового удару по цій країні, Росія готова негайно включитися в роботу у цьому напрямку.

Росія закликала Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль, якщо це дозволить уникнути військового удару з боку США, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Якщо встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю в цій країні дозволить уникнути ударів, то ми негайно включаємося в роботу з Дамаском", - сказав Лавров.

"Закликаємо сирійське керівництво не тільки домовитися про взяття місць зберігання хімічної зброї під міжнародний контроль, але і про подальше знищення, а також про повноцінне приєднання до організації з заборони хімічної зброї", - заявив міністр.

- США дали шанс Башару Асаду уникнути війни: віддати всю хімзброю

За його словами, Росія вже передала свою пропозицію міністру закордонних справ Сирії, який перебуває в Москві. "І розраховуємо на швидку і, сподіваюся, на позитивну відповідь", - підсумував Лавров.

Раніше держсекретар США Джон Керрі заявив, що сирійський президент Башар Асад може запобігти завданню удару по Сирії, якщо до кінця тижня передасть міжнародному співтовариству всю наявну у нього хімічну зброю і допустить до країни експертів ООН.

Таку заяву Керрі зробив під час спільної прес-конференції з главою британського МЗС Вільямом Хейгом у Лондоні.

При цьому глава Держдепартаменту висловив сумнів, що Асад зробить такий крок, і засумнівався в тому, що йому можна довіряти. Керрі також неодноразово підкреслив, що звірства режиму Асада щодо свого народу не повинні залишитися без покарання. !zn

Читайте також:

Росія постачає зброю до Сирії через закритий український порт Октябрськ, - Washington Post

ЗМІ: Пентагон планує бомбити Асада протягом трьох днів

Американські телеканали показали жертв хімічної атаки у Сирії

Більшість країн G20 підтримали удари по Сирії без санкції Ради безпеки ООН