UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вже заявила про намір допомогти жителям України, які бажають говорити російською

У Держдумі РФ вважають, що Україну всіляко намагаються відірвати від Росії, в тому числі через мовний фактор.

Росія в найближчі дні напрацює конкретні кроки по взаємодії з українськими сім'ями, які не бажають відриватися від російської мови, щоб діти в цих сім'ях могли отримати освіту і говорити російською, заявив в неділю, 23 лютого голова комітету Держдуми РФ у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький.

"Скасувати регіонального статусу для російської мови - негативний сигнал, це може спричинити за собою звуження російськомовного, у тому числі освітнього, простору в Україні. Це, безумовно, спонукає нас увійти у співпрацю, причому самим практичним чином, з кожною родиною в Україні, яка не хоче відриватися від російської мови і російської світу, щоб діти в цих сім'ях могли отримати освіту і говорити російською мовою", - сказав Слуцький.

"Про конкретні кроки тут говорити поки рано, вони будуть вироблені в найближчі дні. Але все-таки сподіваюся на можливість зворотного кроку до повернення російській мові статусу на Україні", - зазначив депутат.

Говорячи про причини ситуації, що склалася, Слуцький заявив, що Україну всіляко намагаються відірвати від Росії, в тому числі через мовний фактор.

"Це є наслідком йде сьогодні геополітичної і цивілізаційної сутички. Але сподіваюся, що цей негативний крок не ускладнить нашого співробітництва з майбутнім коаліційним урядом України. І вестися це співпраця, безумовно, буде російською мовою", - заявив глава комітету ГД.

Верховна Рада в неділю скасувала закон про основи державної мовної політики. За відповідне рішення проголосувало 232 депутати.