UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вводить кримінальну відповідальність за образу почуттів віруючих

З 1 липня у Росії набуде чинності закон про образу почуттів віруючих. За подібні дії передбачено покарання до трьох років позбавлення волі.

Держдума Росії прийняла в остаточному читанні закон про введення кримінальної відповідальності за образу почуттів віруючих.

Згідно з рішенням Держдуми, закон почне діяти з 1 липня. Підсумкова редакція документа передбачає санкції до трьох років позбавлення волі за публічні дії, вчинені з метою образи релігійних почуттів.

Законопроект, внесений у російський парламент в кінці вересня 2012 року представниками всіх чотирьох фракцій, викликав широкий резонанс в суспільстві і активно доопрацьовувався у процесі проходження всіх трьох читань у нижній палаті парламенту.

Депутати прийняли нову редакцію статті 148 Кримінального кодексу (КК) РФ про відповідальність за перешкоджання дотриманню права на свободу совісті і віросповідань.

Так, за публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і виконані в цілях образи релігійних почуттів віруючих, у тому числі в місцях релігійного культу, богослужіння та проведення інших релігійних обрядів, передбачається покарання до трьох років позбавлення волі. Також у вигляді санкцій встановлені штрафи до 500 тисяч рублів, обов'язкові та виправні роботи.

Також посилюються санкції за незаконне перешкоджання діяльності релігійних організацій з діючих 80 тис. рублів до 300 тис. рублів штрафу.

Нагадаємо, одна з найгучніших справ про образу почуттів віруючих в Росії пов'язана з панк-молебнем, який група Pussy Riot влаштувала у Храмі Христа Спасителя. Три дівчини були засуджені на 2 роки колонії. Однак потім одній з них - Катерині Самуцевич - реальний термін замінили на умовний. !zn

Читайте також:

Патріарх Кирило розповів православним жінкам України про небезпеку фемінізму

Українці рішуче засудили антицерковні акції Pussy Riot та FEMEN

Митрополит РПЦ вважає, що критики церкви діють за намовою диявола