UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вислала з країни шведського дипломата

Ім'я і посада висланого дипломата не називаються.

В Російській Федерації високопоставлений співробітник посольства Швеції оголошений персоною нон грата, повідомляє ВВС з посиланням на офіційного представника Міністерства закордонних справ Швеції Йохана Тегель.

При цьому ім'я і посада висланого дипломата не називаються.

"Як ми розуміємо, Росія вважає цей крок відповіддю на те, що співробітника російського посольства в Стокгольмі недавно попросили покинути Швецію. Ця міра була прийнята у зв'язку з тим, що, як виявилося, дана особа вело діяльність, не сумісну з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини", - повідомив Тегель.

Зв'язки Швеції та Росії, у зв'язку з російською агресією в Україні та постійним порушенням повітряного простору країни, залишаються напруженими. Це спонукало Данію і Швецію розширити військову співпрацю.

У Росії, в свою чергу, звинувачували Швецію розкручуванні антиросійської істерії.

Шведські спецслужби заявляли, що вважають третину російських дипломатів у Швеції шпигунами. Російські шпигуни належать до воєнної розвідки - Головного розвідувального управління (ГРУ) - і до громадянської Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії і є "високо освіченими і часто більш молодими, ніж це було в радянський час".