UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія та Туреччина запропонують сторонам сирійського конфлікту переговорний майданчик в Астані

Москва та Анкара хочуть дати представникам сил Асада та опозиції можливість зустрітися на нейтральній території.

Російська та турецька сторони пропонують створити переговірний майданчик для учасників сирійського конфлікту в столиці Казахстану Астані, заявив президент РФ Володимир Путін.

За його словами, сьогодні РФ за посередництва Туреччини веде активні переговори з представниками сирійської опозиції.

"Позавчора у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом ми домовилися про те, що будемо пропонувати конфліктуючим сторонам (ми, зі свого боку, - уряду Сирії, а президент Туреччини - представникам збройної опозиції) продовжити процес мирних переговорів на мирному майданчику. Таким майданчиком могла б бути столиця Казахстану Астана", - цитує УНІАН заяву Путіна на прес-конференції з японським прем'єром Сіндзо Абе.

Путін зазначив, що в разі згоди сторін, РФ звернеться з проханням підтримати даний процес до президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

"Якщо це станеться, то це не буде майданчиком, який конкуруватиме, скажімо, з женевським. Але це буде доповнювати женевські переговори", – зазначив російський президент, вказавши на важливість прагнення до політичного врегулювання.

Напередодні російська сторона заявила про припинення консультацій російських та американських військових експертів і дипломатів у Женеві, присвячених ситуації в сирійському Алеппо.

У той же день заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ Віктор Позніхір заявив, що сирійські війська вибили повстанців сирійської опозиції з усіх кварталів Алеппо.

Раніше у зв'язку з бойовими діями, східні райони міста покинули тисячі мирних жителів. У східній частині Алеппо розбомблені всі лікарні, дефіцит їжі, питної води і медикаментів.

Основні моменти історії сирійського конфлікту читайте у спецпроекті DT.UA "Що важливо знати про конфлікт у Сирії".