UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія стурбована можливим утручанням у сирійський конфлікт, але воювати через Сирію ні з ким не збирається

Росія вважає, що заяви представників Заходу про те, що НАТО може втрутитися в сирійський конфлікт для знищення запасів хімічної зброї в цій країні без санкцій РБ ООН, є "небезпечною і слизькою стезею".

Росія не збирається ні з ким воювати, навіть у випадку можливого силового втручання ззовні в сирійський конфлікт. Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров на терміновій прес-конференції щодо ситуації в Сирії у понеділок, 26 серпня в Москві, передає РИА Новости.

"Ви можете зробити висновки, виходячи з нашої позиції за останні роки, коли грубо порушували міжнародне право - і в Югославії, і в Іраку, і в Лівії. Це погано. Воювати ми ні з ким не збираємося. Ми як і раніше розраховуємо, що все-таки наші західні партнери будуть свою політику застосовувати не реактивно, а стратегічно", - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи готова Москва сама використовувати військову силу в разі можливого військового втручання в Сирію.

Як зазначає ИТАР-ТАСС, глава російського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що у Заходу немає доказів застосування з боку влади Сирії хімічної зброї.

"Розростається істерія, триває масове нарощування бойових засобів у регіоні та чути погрози про застосування військової сили проти режиму Асада. У Вашингтоні заявили, що у них є докази провини сирійської влади (за події у Східній Гуті 21 серпня), але пред'явити вони їх поки не можуть, однак мовлять, що "червону риску пройдено", - зазначив міністр.

"Це прямо суперечить заяві лідерів "вісімки" в Лох-Ерне, там сказано, що будь-яке повідомлення про використання хімічної зброї має бути розслідуване", - підкреслив він.

Лавров констатував, що у мандат інспекторів ООН у САР не входить винесення вердикту, хто застосував хімічну зброю - уряд або опозиція.

Експерти "мають мандат визначити, чи було застосування хімічні отруйні речовини, заборонені Міжнародними конвенціями, і що це були за речовини", - підкреслив міністр. Він нагадав, що логіка цього процесу була закріплена в Лох-Ерне.

Лавров підкреслив, що світова спільнота зобов'язана дочекатися підсумків розслідування.

Разом з тим, за його словами, акція залякування проти Сирії вже почалася, так само починалися події в Іраку і в Лівії та підкреслив, що силове втручання до Сирії в обхід Ради Безпеки ООН - "це дуже небезпечна дорога дуже слизька дорога".

21 серпня 2013 року в арабських і західних ЗМІ повідомили про застосування хімічної зброї в передмістях Дамаска. Сирійська опозиція звинуватила урядові війська в хімічній атаці. Влада Сирії спростувала інформацію про застосування хімзброї, назвавши її " помилковою". Уряд САР стверджує, що отруйні хімічні речовини знайдено в бункерах опозиції в передмістях Дамаска.

Представники США і Великобританії в зв'язку з цим заявили, що не виключають жодних варіантів дій щодо Сирії, разом із застосуванням сили.

Крім того, міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг заявив в понеділок, що для відповіді на застосування хімічної зброї в Сирії не обов'язково одержувати одностайну підтримку Ради Безпеки ООН. МЗС Туреччини також заявило, що країна приєднається до будь-якої коаліції проти режиму Башара Асада навіть якщо не буде офіційного рішення Радбезу ООН.

Тим часом, як повідомляє "Голос Америки" міністр оборони США Чак Гейґел повідомив, що Сполучені Штати вчинять дії військового характеру щодо Сирії тільки спільно з міжнародним співтовариством. !zn

Читайте також:

Туреччина готова приєднатися до коаліції проти Сирії навіть без рішення ООН

Флот Британії готується до участі в можливій операції проти Сирії

Ізраїль закликав світ вилучити з Сирії всю хімічну зброю

Захід все менше вірить у непричетність Асада до хіматаки, Британія і США вивчають всі варіанти