UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія склала свій "чорний список" нев'їздних політиків з Європи – Newsweek

Російські посольства складали список небажаних гостей з минулої зими.

У відповідь на адресні санкції ЄС проти друзів президента Володимира Путіна посольства Росії склали свій список західних політиків, яким заборонено перетинати російський кордон.

Про це сьогодні повідомляє Newsweek нагадуючи, що з початку конфлікту в Україні низка європейських політиків з невідомих причин не змогла потрапити в Росію. Нещодавно німецького депутата Карла-Георга Вельманна затримали в московському аеропорту "Шереметьево" і повідомили, що він не може перетинати російський кордон до 2019 року. А минулого вересня німецький політик Ребека Хармс теж не змогла потрапити до Росії. Обоє німців підозрюють, що в Москви існує таємний "чорний список" європейців.

Видання повідомляє з посиланням на неназваного російського дипломата, що такий список дійсно існує. І політики з ЄС можуть перевірити, чи вони потрапили під заборону подорожувати Росією, звернувшись до посольств.

"На прохання російського міністерства закордонних справ з минулої зими посольства у всіх країнах складали список громадян, які підтримували антиросійську політику", - сказав неназваний дипломат.

Список нев'їздних європейців не публікувався. Тому вони дізнаються про заборону на в'їзд в Росію вже на кордоні. Однак російський дипломат запевнив, що всі можуть звернутися в російське посольство у своїй країні і дізнатися, чи є їхні імена в "чорному списку".

В посольстві Росії у Великобританії у свою чергу не підтвердили існування такого списку, але і не спростували це.

"Росія, як і будь-яка інша країна, має суверенне право дозволяти чи забороняти іноземцям в'їжджати на її територію. Подорожі Росією – це привілей, а не право", - прокоментували в посольстві РФ у Великобританії.

В цей час у Німеччині відреагували на заборону Вельманну перетнути кордон Росії. Віце-спікер німецького парламенту Йоганнес Сінгхаммер скасував свою поїздку в Москву, заявивши, що він не може змиритися з тим, що колегу з Бундестагу зупинили у аеропорту і відправили додому.

"Кремль повинен чітко заявити, чи існує такий список нев'їздних західних політиків, чи ні", - переконана Ребека Хармс.

Раніше видання Wall Street Journal писало, що Путін не вважає, що програв гру в санкції. Він жалівся на те, як санкції Заходу шкодять економікам Росії і Німеччини, нагадавши, що обсяг торгівлі між країнами скоротився на 6,5% у минулому році. А за перші два місяці 2015 року цей показник досяг 35%. Звертаючись до Меркель, Путін заявив, що німецьким прагматичним бізнесменам "не подобаються ці старомодні бар'єри". І це не було схоже на поведінку лідера, який відчув тиск Європи. В цей же час, лідери ЄС сперечаються, чи варто продовжувати дію санкцій проти Росії цього літа. Італія пообіцяла, що продовжить санкції проти Росії до повного виконання мінських угод.