UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія сама спровокувала зміцнення військової присутності НАТО на східному фланзі

РФ вторглася в низку країн, "викинувши" у вікно всі міжнародні стандарти.

Агресія Росії та її вторгнення в Україну, Грузію та Придністров'я змусило Північно-Атлантичний альянс реагувати на загрозу та збільшити свою військову присутність у східному регіоні, заявив голова Військового комітету НАТО Петр Павел, передає "Радіо Свобода".

"Якщо б Росія не вторглась до Придністров'я, Грузії і в Україну, викинувши при цьому через вікно всі міжнародні стандарти, НАТО б не зміцнювало свою військову присутність на своєму східному й південному фланзі", – зазначив Петр Павел.

Він також назвав мотиви такої поведінки Кремля.

"Росія не радіє з нинішнього світового порядку, заснованого на західному зразку ліберальної демократії, і намагається змінити його так, щоб він більше відповідав її національній моделі суспільства", - зауважив Павел, додавши, що РФ виступає не з класичною військовою агресією, а націлена на гібридні засоби, зокрема, на пропаганду, яку поширює в традиційних ЗМІ й у соціальних мережах.

Генсекретар НАТО Йенс Столтенберг раніше заявив, що альянс збереже політику "подвійного підходу" щодо Росії, що передбачає міцне стримування і оборону в поєднанні з діалогом. Такими ж невизначеними виглядають і відносини між НАТО і РФ,коли немає ані Холодної війни, ані стратегічного партнерства.

Наприкінці березня, НАТО відкликало акредитацію семи російських представників при Альянсі після хімічної атаки в британському Солсбері на екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля. НАТО також не затвердило три запити на акредитацію від Росії.

Альянс зараз адаптує і впроваджує найсильніше підкріплення колективної оборони з часів Холодної війни, однак, за словами генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, він не хоче нової гонки озброєнь.