UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія руйнує світовий порядок після Другої світової війни – політолог

Влаштувавши війну проти України, Кремль повернув Європу до часів, коли країни змагалися за територію.

Анексувавши Крим і влаштувавши війну на Сході України, Росія зруйнувала світовий порядок, який встановився в світі після Другої світової війни.

Про це сьогодні пише німецький політолог Херфрід Мюнклер на сторінках Die Zeit. Він пише, що початок XXI століття повинен був ознаменуватися відмовою від воєн з боку великих країн. Замість цього такі країни, як Китай і США, повинні були сконцентруватися на контролі потоків капіталів, інформації і товарів.

Політичні конфлікти між країнами повинні були вирішуватися в площині економіки. Однак Росія, почавши війну проти України, поклала край цим прогнозам політологів і повернула світ до часів, коли в Європі велися бої за територію.

"Саме тому конфлікт в Україні і викликає в нас, європейців, значно більше побоювань, ніж всі інші конфлікти разом узяті, в тому числі і війна проти ісламістів у Сирії і Іраку. США ж ставлять для себе на перший план Ближній Схід, який для Вашингтона важливіший, ніж Україна", - йдеться в статті.

Мюнклер також зауважує, що Росія в Україні вперше застосувала нову стратегію, покликану виснажити і дестабілізувати сусідню країну на довго. В Південній Осетії російські війська зробили ставку на свою кількісну перевагу і швидко завершили конфлікт.

В Україні ж Кремль заперечує свою присутність на Донбасі і відправляє на Схід України солдатів і зброю, так щоб українська армія не могла здобути перемогу, а конфлікт затягнувся.

"Тому війна в Україні може статти прецедентом, який знищить світовий порядок, який встановився після Другої світової війни, разом із забороною на ведення наступальних війн, яка закріплена в уставі ООН", - йдеться в статті.

Голова "Левада-Центру" Лев Гудков теж пояснював, що Путін почав війну в Україні лише для того, щоб втримати владу в руках, а не через якійсь ідеї. Раніше німецьке видання Der Spiegel писало, що повалення Путіна таке ж небезпечне, як і його правління. !zn