UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія розмістила біля східних кордонів НАТО комплекси РЕБ "Самарканд"

На тлі найбільших навчань НАТО, що стартували в Норвегії, РФ продовжує брязкати зброєю біля кордонів Альянсу.

Міністерство оборони РФ розмістило на стратегічних напрямках новітні комплекси радіоелектронної боротьби "Самарканд", повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на дані порталу державних закупівель. Комплекси розгорнуті у семи областях, зокрема Калініградській, Краснодарському та Приморському краї, і на території сусідньої Білорусії.

"Згідно документації тендеру, в Росії розгорнуто щонайменше 13 комплексів РЕБ "Самарканд-У", "Самарканд СУ-ПРД-К2", "Самарканд ПУ-ПРД-Д". Вони розташовані в Архангельській, Калінінградській, Московській, Мурманській, Нижегородській областях, Краснодарському та Приморському краї, Єврейській автономній області і в Білорусі", - йдеться у повідомленні.

Комплекси "Світло" і "Самарканд" надійшли на озброєння Північного флоту ВМФ Росії у 2017 році. Вони дислоковані на об'єктах Військово-морського флоту РФ. При цьому призначення та характеристики комплексів російськими військовими не називаються.

Нагадаємо, 25 жовтня в Норвегії стартували найбільші навчання НАТО з часів "Холодної війни" Trident Juncture-2018. У них беруть участь близько 50 тисяч військових з 31 країни Альянсу та країн-партнерів, близько 250 літаків, 65 кораблів і до 10 тисяч автомобілів.

"Trident Juncture надсилає чіткі повідомлення нашим народам і будь-якому потенційному супротивникові: НАТО не шукає конфронтації, але ми готові захищати союзників від будь-якої загрози", - підкреслив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.