UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія робить провокативний крок проти України на Євробаченні - The Guardian

Попередній великий виступ Юлії Самойлової затьмарило російське військове вторгнення на українську територію.

Росія оголосила свого представника на "Євробаченні", яке пройде цього року в Україні, і тим самим додала напруги до підготовки пісенного конкурсу.

Російські державні ЗМІ оголосили, що співачка з особливими потребами Юлія Самойлова виступить в Києві з піснею Flame is Burning, демонструючи, що "ні вік, ні фізичні обмеження не можуть стримати людей, які хочуть чогось досягти".

Однак, 27-річна співачка одразу ж опинилася у невигідному становищі, оскільки вона виступала в анексованому російськими військами Криму в 2015 році.

Про це пише сьогодні The Guardian, пояснюючи, що тепер Київ має вирішити, чи дозволяти Самойловій перетинати український кордон, "зважаючи на український закон і національні інтереси безпеки".

Виконавчий директор кримсько-татарського телебачення ATR Айдер Муждабаєв вважає, що Москва вчинила "цинічно і аморально", відправивши Самойлову на "Євробачення".

"Вони використали цю дівчину як живу бомбу для пропагандистської гібридної війни проти України", - сказав він.

В Москві запевняють, що "не хочуть політизувати" пісенний конкурс. Але при цьому, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував, що не вважає провокативною участь співачки, яка порушила український закон і виступала в анексованому Криму.

Сама ж Самойлова сказала, що ще з дитинства мріяла виступити на "Євробаченні". За її словами, вона не думає про проблеми з перетином українського кордону.

"Моє завдання - заспівати добре, підготуватися", - сказала вона.

Видання нагадує, що кар'єру співачки Юлія Самойлова почала з перемог у кількох співочих конкурсах в Росії. В 2014 році вона співала на церемонії відкриття Параолімпіади в Сочі. Але цей її великий виступ був затьмарений російською окупацією Криму і вторгенням на Схід України.

Читайте також: Євробачення 2017: за два тижні продано майже 18 тисяч квитків

Тим часом, міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав участь Самойлової в "Євробаченні" провокацією. А в СБУ зазначили, що рішення про в'їзд Самойлової в Україну буде прийнято найближчим часом.

Результати відбору конкурсанта від Росії на "Євробаченні 2017" стали відомі 12 березня. Країну представить Юлія Самойлова – співачка сама пише тексти і музику. Дівчина з дитинства, пересувається на інвалідному візку і має першу групу інвалідності. Вона є лауреатом різних музичних конкурсів та фестивалів в РФ і за кордоном. Була учасницею урочистої церемонії відкриття Зимових паралімпійських ігор 2014 року в Сочі.