UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія прагне через ООН отримати пом'якшення санкцій

Росія домагається скасування санкцій, прикриваючись боротьбою з пандемією.

Росія внесла на розгляд Генасамблеї ООН чергову резолюцію, яка зобов'язує інші країни припинити економічні обмеження у зв'язку з пандемією COVID-19. Про це повідомив телеканал ABC News.

"Росія знову прагне отримати схвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо пандемії коронавірусу, вилучивши заклик про скасування односторонніх санкцій без рішення Ради Безпеки ООН, але залишивши вимогу припинити протекціоністські практики", - наголошується в повідомленні.

Переглянутий російський проект резолюції, який був розісланий країнам-членам у п'ятницю президентом Генеральної Асамблеї Тіджанні Мухаммадом-Банді, значно збільшує число співавторів приблизно до 30, містить заклик до припинення торгових воєн і додає ряд нових положень.

ООН завершить процедуру прийняття російського проекту резолюції "Декларація солідарності ООН перед викликами "коронавірусної хвороби" опівдні середи за часом Нью-Йорка. За чинними правилами, голосування проводиться консенсусом, тобто, якщо хоч одна країна висловить заперечення запропонованого проекту резолюції, він зазнає поразки.

Зазначимо, це вже друга спроба Москви скористатися глобальною пандемією для того, щоб зобов'язати інших членів ООН послабити обмеження або зняти міжнародні санкції, насамперед, проти РФ. Перша спроба РФ провалилася 2 квітня, коли Україна, США, Велика Британія, а також ЄС висловилися проти російського проекту резолюції, який підтримали тільки ЦАР, Куба, Нікарагуа і Венесуела. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця тоді назвав таку спробу "маніпулятивною".

Детальніше про те, як COVID-19 змінює правила гри в ООН, читайте в статті Сергія Кислиці "Панедемия міжнародних відносин" на сайті ZN.UA.