UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія попросить ООН окупувати нові території Арктики

В РФ дійшли висновку, що країна має право розширити свою територію на 1,2 мільйона квадратних кілометрів.

Росія збирається на законному міжнародному рівні розширити свою територію щонайменше на 1,2 мільйона квадратних метрів. Для цього РФ подасть заявку в ООН навесні 2015 року.

Згідно з аргументами міністра природних ресурсів і екології РФ Сергія Донського, Росія не приховує, що територія їй потрібна для розширення своїх природних ресурсів.

За словами Донського, це дозволить приростити потенційні запаси вуглеводнів на 5 млрд тонн умовного палива. "Але це мінімальні оцінки, я впевнений, що цифра буде більше", - коментує міністр гіпотетичні плани РФ.

За його словами, претензії на нові території арктичного шельфу з боку Росії мають "всі необхідні підстави".

Слід зазначити, що заявка Росії буде додатком до попередньої аналогічної заявки, яку РФ подала ще в 2001 році.

"Схвалення російської заявки закріпить за Росією суверенні права на додаткову територію площею 1,2 млн кв км в Північному Льодовитому океані. Це дозволить також збільшити прогноз на вуглеводневі ресурси на 5 мільярдів тонн умовного палива", - очікує російський міністр.

Примітно, що таке рішення приймається в той час, коли Росія знайшла великі запаси нафти в Арктиці, але їх видобуток під загрозою через санкції, так як у РФ немає необхідних технологій для розробки арктичних родовищ.

Раніше повідомлялося, що Росія побудує в Арктиці 13 військових аеродромів та полігон.