UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія підмовляла Німеччину разом вирішити українське питання - Wyborcza

Посланці РФ не раз умовляли Німеччину вирішити українську кризу без чиєї-небудь участі.

Росія намагалася кілька разів вплинути на Німеччину і знайти компроміс у вирішенні українського питання, заявив уповноважений Німеччини у справах із Росією Гернот Ерлер польському виданню Wyborcza.

"Кремлівські посланці намовляли Берлін вирішити питання з Україною, але повернулися із порожніми руками", - розповідає Ерлер.

За його словами, росіяни постійно повторюють, що в ЄС довіряють тільки Німеччині. "Постійно пропонують, щоб Росія і Німеччина домовилися про Україну", - говорить він.

За словами Ерлера, влітку з такою пропозицією до Берліна прилетів посланник з Росії, а минулого тижня ті ж пропозиції німці почули від групи депутатів Держдуми на чолі з Олексієм Пушковим, які прибули в Німеччину.

У ФРН були здивовані, що росіяни були відкриті і доброзичливі, хоча їх президент постійно виступає із звинуваченнями на адресу Заходу. Вони постійно твердили про необхідність діалогу і пошуку компромісу.

Ерлер також висловив обурення у зв'язку із тим, що мінські домовленості досі не дотримуються. "Я не думав, що росіяни готові руйнувати те, чого ми досягли. Ми ставилися до Росії як до партнера. Та марно", - сказав він.

Як зазначається в статті видання, яка називається "Німці кажуть "ні"", Росія перестала здаватися Німеччині надійною країною. Тим не менше, росіяни намагаються відновитися перед ФРН. Так, нещодавно 60 німецьких політиків звернулися з листом до уряду Німеччини із проханням "не виштовхувати" Росію з Європи.

Також видання зазначає, що Москва зміцнює зв'язки з прихильниками популістської і антиєвропейської альтернативи для Німеччини, підтримка якої в опитуваннях громадської думки становить 6-7 %.

Нещодавно канцлер Німеччини Ангела Меркель звинуватила президента Росії Володимира Путіна в тому, що Росія перешкоджає зближенню східноєвропейських держав з Євросоюзом. Меркель заявила, що порушення суверенітету України не залишиться без наслідків.

У той же час міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер хоче створити новий канал діалогу між Північноатлантичним альянсом і Росії.