UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія перекине в Сирію новітні ракетні комплекси С-400

ППО розмістять на авіабазі Хмеймим в сирійській Латакії.

Президент Росії Володимир Путін підтримав пропозицію міністра оборони Сергія Шойгу про перекидання зенітно-ракетної системи (ЗРС) С-400 на базу ВКЗ Росії в Сирії "Хмеймим", де вже базується російська авіаційна група.

"Міністерство оборони запропонувало перекинути комплекси С-400. Президент погодився", - повідомив прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков.

С-400 має на озброєнні три види ракет, а найбільший радіус ураження цього типу ЗРК становить 400 км. Крім цього, С-400 здатний і збивати балістичні ракети.

У свою чергу, президент Росії Володимир Путін заявив про перекидання також і комплексу С-300. "Що стосується заходів із забезпечення безпеки польотів нашої бойової операції в Сирії, оголошених вчора пропозицій недостатньо. Ми обговорили це з ранку ще з керівництвом Міністерства оборони. У Сирії на нашу військово-повітряну базу буде перекинутий комплекс протиповітряної оборони С-300. Сподіваюся, що цього так само, як і інших заходів (це не єдина міра, яку ми зробимо), буде достатньою для забезпечення польотів", - сказав Путін.

Наголошується, що ракетно-зенітні комплекси зможуть покрити район, де був збитий російський Су-24.

Разом з тим, за даними видання Daily Mail, С-400 вже більше двох тижнів знаходяться на російській авіабазі в Сирії. В Росії цю інформацію спростували.

24 листопада Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24. Турецькі військові запевняють, що він порушив повітряний простір країни. Відомо також, що обидва пілоти встигли катапультуватися. Деякі ЗМІ повідомляли, що обидва пілоти загинули. Зокрема, сирійські турки опублікували відео з мертвим чоловіком в російській формі. Проте пізніше з'явилися повідомлення, що сирійській армії вдалося врятувати одного з пілотів, а другий перебуває у ополченців.

Літак, який порушував турецький кордон, протягом п'яти хвилин продовжував порушення, незважаючи на те, що 10 разів отримав попередження. Цей літак було збито двома винищувачами F-16 ВПС Туреччини в рамках правил ведення бойових дій. НАТО і Пентагон також підтвердили турецьку версію інциденту з Су-24.

Через деякий час російський вертоліт, що вилетів на пошук пілотів СУ-24, був збитий повстанськими групами в районі Латакії. Сирійська обсерваторія прав людини (SOHR) повідомила, що повстанці запустили у вертоліт протитанкову ракету. При цьому деякі ЗМІ повідомляли, що вертоліт був обстріляний, але йому вдалося благополучно повернутися на базу.

Видання The Guardian писало, що збитий Су-24 погіршив і без того складні відносиниТуреччини з РФ. Оскільки Анкара і Москва з одного боку тісно співпрацюють в економічному полі, але по-різному ставляться до подій в Сирії. Турецька сторона, як і решта країн Заходу, вимагає відставки Башара Асада, якого підтримує Кремль. Крім того, Анкарі не подобається, що жертвами російської авіації стають туркменські поселення в Сирії.

Це не перший випадок, коли Туреччина знищує російський літальний апарат на своїй території. 16 жовтня після низки інцидентів з російськими військовими турецькі ВПС збили невідомий безпілотник поблизу сирійського кордону. Потім Туреччина пообіцяла збивати літаки, які перетинають її повітряний кордон.