UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не зможе вічно терпіти економічний біль під санкціями – The Times

Видання радить НАТО серйозно взятися за зміцнення і розвиток власної оборони.

Коли СРСР розпався, з'явилася надія, що Росія буде розвиватися як демократична країна. Але президент Володимир Путін, який вже був і головою російського уряду, знищив її.

Про це в редакційній статті пише The Times. Через тугу за іміджем Росії як супердержави і задля того, щоб приховати катастрофічний стан економіки, він витратив неймовірні ресурси на армію, а потім почав демонструвати м'язи в Україні і Сирії. Результати повинні змусити НАТО задуматися.

В аналізі британських Збройних сил йдеться, що армія Росії має "суттєву перевагу" над військом Великобританії. Російські військові сьогодні мають технологію, яка дозволяє виявляти ворожих снайперів, безпілотники, які можуть давати координати артилерії за лічені хвилини, і ракетні установки, які ефективно нищать британські броньовані машини.

І в цьому немає нічого дивного, адже Росія витрачає на свою армію 4,5% ВВП навіть попри кошмарний стан економіки. Остання скорочується на 4% щороку, через що падає і якість життя росіян. Це сталося через обвал цін на нафту і санкції, які були введені проти Росії після окупації Криму в 2014 році.

Щоб пояснити російське військове зміцнення, потрібно пригадати 2008 рік. Армія Росії тоді вторглася в Грузію і виявила недоліки своїх старих військових технологій. В 2010 році, щоб відвернути увагу від тиску на внутрішню опозицію, уряд витратив 720 мільярдів доларів на зрою нового покоління. Після цього Путін показав свої зуби в Україні. Війна проти сусіда дала можливість російським військовим випробувати у так званій гібридній війні нове озброєння. І рейтинг президент різко перевищив 80%.

Росія вбачає у розв'язуванні конфліктів спосіб дестабілізувати Європу і змусити країни колишнього східного блоку підкоритися її сфері впливу. Громадянська війна в Сирії, в якій Путін підтримав свого друга диктатора Башара Асада, дала російському президенту шанс посіяти зерно російського впливу і фінансового контролю над нестабільним Близьким Сходом.

Попри те, що санкції все ж створили перешкоди для російських намірів відновити стару імперію, уряд Путіна виявився здатним їх оминути. Витрачаючи всі гроші на зброю і військові розробки, Кремль рухається в напрямку автаркії. Час від часу він продає зброю на Близькому Сході, щоб створити ілюзію збалансованого бюджету. Однак жодна країна не може протистояти тиску каральних санкцій вічно. Тому Заходу потрібно продовжувати тиснути. Італія і Іспанія припускають, що час замінити батіг пряником.

Але насправді країнам НАТО потрібно розвивати свою оборону. Всі країни повинні збільшити витрати на армію до 2% ВВП. При цьому варто пильно стежити за розгортанням військ по інший бік.

"Навіть чорний пояс з дзюдо не дозволяє Путіну пробити дірку в мирі, на якому заснований НАТО", - йдеться в статті.

Тим часом, на війну проти України Росія "занепокоєна" ескалацією в Донбасі, яку сама ж створила. Це ілюструє одну з головних помилок Мінського процесу. Агресору дозволили вдавати ніби він "миротворець". Раніше голова СБУ Василь Грицак заявив, що в даний момент на Сході України перебуває від 4 до 6 тисяч кадрових військовослужбовців ВС РФ. Тим часом, згідно з оцінкою аналітика Stratfor Лорен Гудріч, чисельність російських військ, що діють в Донбасі сягає розмірів 10 тисяч військовослужбовців, які діють у складі трьох-чотирьох армійських бригад. Загальна чисельність збройних формувань "ЛНР" і "ДНР", при цьому, залишається невідомою.