UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія на чолі з Путіним повернулася до Середньовіччя – Sueddeutsche Zeitung

Російський президент став заручником свого іміджу всесильного супермена і царя.

В жовтні минулого року заступник голови адміністрації президента РФ В'ячеслав Володін заявив: "Є Путін – є Росія. Немає Путіна – немає Росії". Таким чином він описав національне сприйняття нинішнього політичного режиму. І от більше ніж на тиждень Путіна "не стало", а в ЗМІ заговорили про переворот чи смерть президента.

Про це пише Юліан Ганс на сторінках Sueddeutsche Zeitung. Автор нагадує про монографію історика Ернста Каторовича "Два тіла короля", в якій він описав процес появи нинішньої держави. В ній йшлося, зокрема, про те, як людство в ході історії змінило своє ставлення до правителів, розрізняючи їхню роль у суспільстві і особисте життя.

"Росія з точки зору цієї логіки державності опустилася до рівня Середньовіччя", - йдеться в статті.

Оглядач нагадує, що канцлер Німеччини Ангела Меркель теж зникала на якийсь час з телеекранів, пошкодивши тазову кістку під час катання на лижах. Але нікому в Німеччині навіть на думку не спало переживати за майбутнє німецького народу.

"Але з Путіним все інакше. Російський президент став заручником своєї ролі супермена, який приборкує тигрів, літає з журавлями, кидає через плече суперників з дзюдо і їздить з голим торсом в дикому лісі. А якщо він раптом застудиться, ніхто не повинен цього помітити, інакше він одразу ж стане смертним", - пише Ганс, пояснюючи, чому Кремль засекретив деталі зникнення Путіна, а державне телебачення намагалося всіх обдурити за допомогою архівного відео.

"Навіть коли виявилося, що причиною зникнення Путіна був не переворот і не інсульт, а, можливо, лише пластична операція перед річницею анексії Криму, скандал і галас показали, що нинішня влада вкрай уразлива при всій імітації стабільності", - йдеться в статті.

Автор нагадує, що зараз рейтинг Путіна складає 86%. Але ця колосальна підтримка може розвіятися за один день, щойно "національний лідер" захворіє чи зникне з екранів. Ганс повертається до слів Володіна про нероздільність існування Путіна і Росії.

"Виходить, що продовж цих днів не було не лише Путіна, а й не було самої Росії", - іронізує автор.

Видання Financial Times сьогодні писало, що скандальне зникнення Путіна нагадало про часи Єльцина. Кремль теж намагався приховати хвороби і запої колишнього російського президента. Видання Rzeczpospolita також писала, що поява Путіна на публіці не дає відповіді на питання, чому він зникав.