UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія може скористатися проблемою формування коаліції в Молдові — експерт

Демократи можуть спробувати створити уряд меншості, але без надійного фундаменту він буде нестабільним.

У неділю в Молдові відбулися парламентські вибори, результат яких показав, що жодна з партій не має можливості самостійно сформувати більшість і затвердити уряд, пише політичний експерт Артем Филипенко у статті для DT.UA.

Автор зазначає, що як соціалісти, так і ACUM заявляють про неможливість формування коаліції з Демпартією, вважаючи такий альянс токсичним для себе.

"Важко припустити і їх спільний союз, надто жахливою виглядає коаліція", - пише Филипенко. "Альянс "Плахошор" (Демпартія-"Шор"-незалежні) дає в сукупності 41 мандат. Для формування уряду потрібен 51, а в ідеалі - 52. Союз соціалісти-Шор" теж не дотягує до потрібної чисельності".

Експерт підкреслює, то демократи можуть спробувати створити уряд меншості, але без надійного фундаменту він буде нестабільним. Досить три місяці блокувати прийняття законів і, відповідно до Конституції, глава держави має право розпустити парламент. З Конституцією Молдови, продовжує Филипенко, звикли звертатися вільно, але є і зовнішні партнери, які і без того косо дивляться в бік Кишинева.

"Вказують і на можливість союзу демократів і соціалістів. Благо Додон став президентом Молдови не без сприяння Демпартії і Плахотнюка. Швидше за все, саме такий альянс був би вигідний Росії. Інше питання - чи вигідний він Плахотнюку. Найбільш ймовірно, Демпартія спробує збити більшість шляхом відщипування окремих депутатів від інших фракцій. Корупцію, як звичайну, так і політичну, на жаль, ніхто не відміняв. Але торги, швидше за все, будуть не з легких. В таких умовах з'являються додаткові можливості для зовнішніх гравців - як Росії, так і європейських партнерів і США. Те, що Москва не знехтує ними скористатися, безсумнівно. Якщо не вдасться - є шанс на дострокові вибори, які можуть стати провальними для демократів", - резюмує експерт.

Детальніше про результати парламентських виборах і подальшу політичну розстановку в Молдові читайте у статті Артема Филипенка "Пейзаж після битви" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".