UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія могла витягти двигуни з своїх ракет для поставок КНДР – Космічне агентство

В Росії знаходиться від 7 до 20 ракет "Циклон-2" і "Циклон-3" з українським двигуни РД-250.

Російська Федерація могла витягти українські двигуни РД-250 ракет "Циклон-2" і "Циклон-3", які є у РФ, і поставити в КНДР в рамках партнерських відносин, заявив в. о. голови державного космічного агентства Юрій Радченко.

Він повідомив, що в Росії знаходиться від 7 до 20 ракет "Циклон-2" і "Циклон-3" з українським двигуни РД-250.

"За оперативною інформацією, Росія має сьогодні ракети "Циклон-2" і "Циклон-3" в кількості від 7 до 20 ракет, в них ці двигуни (РД-250). Документація є", - повідомив він.

Як повідомив Радченко, зазначені двигуни раніше виготовлені в Україні і поставлені в РФ у складі ракет у відповідності з російської космічної програми.

Він не виключив, що ці двигуни в КНДР могли потрапити саме з Росії.

"З числа готових виробів росіяни можуть ці двигуни поставляти кому завгодно. Це не виключено, враховуючи партнерські відносини Росії та Північної Кореї", - додав він.

Нагадаємо, раніше на сайті американської газети The New York Times була опублікована стаття під заголовком "КНДР могла добитися успіху у випробуванні ракет завдяки двигунам з України". В цьому матеріалі, з посиланням на дослідження спеціаліста з ракетним питань Майкла Эллемана йдеться про те, що останні успіхи КНДР випробування міжконтинентальної балістичної ракети "стали можливі завдяки покупкам потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою".

У свою чергу, ДП "Південний машинобудівний завод" (Дніпро) спростував припущення про причетність підприємства до ракетної програми КНДР. На підприємстві також зазначили, що Південмаш "не тільки не є основним виробником ракет для РФ, але і взагалі не поставляє в РФ ні ракети, ні їх деталі та складальні одиниці, включаючи ракетні двигуни".

Пізніше експерт по ракетам з Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкл Эллеман, на якого посилалися в розслідуванні The New York Times, заявив про те, що не стверджував про причетність української влади до постачання ракетних двигунів в КНДР.