UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія хоче продавати Ірану пасажирські літаки – Newsweek

Москва вже веде переговори з Тегераном про продаж літаків, поки західні компанії чекають формального ослаблення санкцій.

Після підписання угоди з Іраном щодо ядерної програми, яка передбачає пом'якшення санкцій, Росія вже почала переговори про продаж своїх пасажирських літаків Тегерану.

Про це сьогодні пише Newsweek, нагадуючи, що в розпорядженні ісламської республіки лише дуже старі літаки, через несправність яких за останні 30 років в Ірані загинули тисячі пасажирів.

Міністр транспорту Росії Максим Соколов підтвердив, що Москва і Тегеран ведуть переговори щодо продажу пасажирських лайнерів Sukhoi Superjet. Це єдина модель такого класу літака, яку розробили у Росії після розпаду СРСР.

"Переговори тривають і вони стосуються не лише, Sukhoi Superjet, але також і інших технологій, до яких іранські партнери проявили інтерес", - сказав Соколов.

В цей же час, корпорації Boeing і Airbus теж хочуть вийти на іранський ринок. Тож вони можуть скласти серйозну конкуренцію Росії. Тегеран хоче закупити 400 пасажирських літаків на 20 мільярдів доларів.

"Угода між Іраном і шістьма країнами формально підтвердила, що санкції будуть скасовані. Щойно угоду почнуть виконувати, ми почнемо в Ірані комерційну діяльність, яка строго буде відповідати умовам міжнародних домовленостей", - повідомили в Boeing.

Тим часом, більшості літаків, якими користуються іранські авіалінії, більше 27 років. Багато з них зійшли з конвеєра ще в 1970-х роках. За останні 25 років у Ірані сталося 200 авіакатастроф, в яких загинули понад 2 тисячі пасажирів.

Раніше видання Washington post писало, що Росія намагається отримати користь від угоди з Іраном. Голова МЗС Росії Сергій Лавров нагадав слова президента США Барака Обами про те, що нібито його країна відмовиться від систем ПРО, якщо конфлікт навколо іранської ядерної програми буде вирішено. Однак Обама нічого такого насправді не казав. Американський президент говорив, що система ПРО в Європі втратить сенс лише тоді, коли зникнуть загрози від Ірану в цілому.

В цей же час, послаблення санкцій проти Ірану сильно нашкодить російській економіці, яка переживає глибоку рецесію через санкції Заходу і обвал цін на нафту. Вартість бареля з поступовим поверненням Тегерану на енергетичний ринок буде дешевшати. І це не піде на користь виснаженій економіці Росії, яка залежить від продажу енергоносіїв.

Цього тижня Іран і "шістка" погодили історичну ядерну угоду. Згідно з умовами документу, Іран приймає на себе зобов'язання "ні при яких умовах не прагнути до володіння, розробки та отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї".

Напередодні стали відомі подробиці угоди щодо ядерної програми Ірану. Іран і "шістка" міжнародних посередників (Великобританія, Німеччина, Китай, Франція, Росія, США) досягли угоди про те, що інспектори ООН отримають доступ до всіх іранських об'єктах, в тому числі й військовим, де потенційно може вестися розробка ядерної зброї. Дане питання було ще одним каменем спотикання у досягненні угоди. Так, раніше парламент Ірану схвалив закон про заборону доступу інспекції на військові об'єкти.

У той же час, заблокувати угоду ще можуть в Конгресі США, де її різко притиковали. Укладення угоди з Іраном повинно було відбутися ще 30 червня, однак було відкладено через "великі розбіжності", як говорили дипломати. Тоді дедлайн був перенесений на 7 липня, потім - на 10-е, потім - на 13-е.