UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія побудує в Арктиці 13 військових аеродромів і полігон

В арктичній зоні поетапно розвивається інфраструктура і формуються з'єднання і військові частини в регіоні.

Росія планує побудувати арктичному регіоні 13 аеродромів і 10 технічних радіолокаційних пунктів для забезпечення військової безпеки країни.

Про це на засіданні Громадської ради при Міноборони РФ заявив начальник Національного центру управління обороною РФ, генерал-лейтенант Михайло Мізинцев.

"Передбачено будівництво 13 аеродромів, одного наземного авіаційного полігону, 10 технічних позицій радіолокаційних відділень і пунктів наведення авіації", - сказав Мізинцев.

Він підкреслив, що для забезпечення військової безпеки Росії в арктичній зоні поетапно розвивається інфраструктура і формуються з'єднання і військові частини в регіоні.

Ведеться будівництво об'єктів на островах Котельний, Врангеля, Земля Олександри, Нова Земля і на мисі Шмідта.

Читайте також: Росія знайшла великі запаси нафти в Арктиці, але видобуток під загрозою через санкції

Мізинців підкреслив, що для підготовки до зими і в інтересах створення Арктичного угруповання на 100% виконано план забезпечення: завезено понад 39 тисяч тонн матеріальних засобів, доставлено понад 123 тисяч тонн вантажу.

Раніше повідомлялося, що Росія готується відправити свої війська в Арктику на фоні боротьби з іншими країнами за поклади нафти на Північному Полюсі. Президент Володимир Путін розпорядився почати "широку мілітаризацію Північного Льодовитого океану", на який зараз претендують також Канада, Данія і Норвегія.

У Москві не приховують, що готуються з зброєю захопити території Північного Полюса. Зокрема, мова йде про службу в Арктиці військового контингенту, до складу якого увійдуть 6 тисяч солдатів. Експерти ж кажуть, що це буде більше символічний крок, ніж реальна військова експансія. Оскільки такої кількості військ не вистачить, щоб контролювати весь Північний Льодовитий океан.

Раніше видання Newsweek писало, що Канада готує безпілотники в боротьбі з Росією за Арктику.