UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія боїться мобільних військових підрозділів Британії - The Guardian

Експерт вважає, що британська ядерна зброя не так стримує Москву, як спецназ.

Оборонні можливості і витрати Великої Британії якраз в розпалі обговорення, в ході якого часто піднімається питання загрози з боку Росії. Ворожа країна може перерізати підводні інтернет-кабелі, відправити бомбардувальники в британський повітряний простір чи влаштувати вторгнення на територію НАТО.

Попри те, що Росія може стати найбільш серйозним агресором, з яким Британія має справу, ніхто не говорить про можливості британської армії можуть бути використані проти російських солдатів і літаків.

Про це пише старший дослідник Інституту міжнародних відносин в Празі Марк Галеоті на сторінках The Guardian, перелічуючи три загрози і один промах британських військових.

На його думку, ідея об'єднати і скоротити британський спецназ і наступальні сили, без сумніву, будуть лише вітати у велетенській будівлі Генерального штабу Збройних сил Росії.

"Як один відставний офіцер з директорату планування мені якось радісно сказав: "У Британії завжди була найкраща в світі піхота. І ці покидьки завжди діставалися потрібного місця швидше, ніж ми б хотіли". Танки добре підходять для сутичок з іншими танками. Але повномасштабна війна між Росією і НАТО малоймовірна. Для всього іншого: від гуманітарних втручань до гібридних атак в стилі окупації Криму, коли найважливіше якомога швидше дістатися до поля бою, спецназ, піхотинці і королівські морські піхотниці непереможні", - пише експерт.

Що ж стосується Військовоморських сил Великої Британії, то, на думку Галеотті, Москва не так нервує через велетенський авіаносець, який може стати хорошим "магнітом для ракет", як через легкі сили, яких зараз мало. Йдеться про підводні човни, фрегати і можливість одночасно в морі тримати досить великий флот.

Галеотті зауважує, що Росіяю не лякають "незалежні ядерні сили стримування" Великої Британії. І в спілкуванні з російськими військовими він ніколи не чув оцінок загрози з боку британських ядерних сил. Тому, на думку експерта, Лондону краще зосередитися на розвитку гнучких, швидких і універсальних сил, які б складалися з професіоналів. У них не повинно бути найважче обладнання, найбільші кораблі чи найдорожчі літаки. Головне, щоб вони були здатні швидко в потрібний момент дістатися до потрібного місця і почати діяти.

Нещодавно США перекинули до Британії три стратегічних бомбардувальника B-52. Про безпосередні цілі та завданнях перекидання американської стратегічної авіації до Сполученого Королівства невідомо.