UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російську журналістку Марію Пономаренко, яка написала правду про Маріуполь, перевезли із СІЗО до психіатричної лікарні

Репресивна психіатрія, що була знаряддям боротьби з інакодумством в СРСР, залишається такою і в РФ, де можуть вкотити 15 років за пост у соцеті або направити на лікування.

Журналістку порталу RusNews Марію Пономаренко, заарештовану наприкінці квітня у справі про "фейки" про війну, яку розв'язала Росія в Україні, перевели із СІЗО Барнаула до Алтайської крайової клінічної психіатричної лікарні. Про це повідомляється в Telegram-каналі видання RusNews.

Пономаренко затримали 24 квітня і відправили до СІЗО - спочатку на два місяці, пізніше запобіжний захід продовжили до 28 серпня. За даними онлайн-видання "Нова гезета. Європа", кримінальну справу стосовно Пономаренко порушили через публікацію в одному з Telegram-каналів від 17 березня про жертви російських бомбардувань драмтеатру в Маріуполі, де знаходилися жінки та діти.

Читайте також: Внаслідок авіаудару по драмтеатру Маріуполя загинуло близько 600 людей — розслідування

За словами адвоката журналістки, її направили на стаціонарну психіатричну експертизу. Очікується, що Марія проведе у медичній установі близько місяця. Новосибірська активістка Яна Дробнохід, яка відвідувала дівчину, повідомила, що тій заборонено писати листи родичам та зустрічатися з ними. Зустрічі з адвокатом дозволено.

Поправки до російського законодавства, прийняті у березні 2022 року, запровадили відповідальність за дискредитацію Збройних сил РФ. Нововведення у кодексі про адміністративні правопорушення загрожують штрафами від 30 тисяч до 1 мільйона рублів, а зміни Кримінального кодексу допускають позбавлення волі на строк до 15 років. У тому ж місяці суди почали застосовувати нові норми. Чесні незалежні журналісти та блогери стали цілями номер один.

Зокрема, після ухвалення закону в Москві рестували громадського діяча і журналіста Володимира Кара-Мурзу, підозрюваного в нібито поширенні "фейків" про російську армію. Арешт був здійснений після того, як він виступив перед членами Палати представників Штату Арізона, США розповів про бомбардування Росією житлових районів та об'єктів соціальної інфраструктури в Україні. Крім того, порушили кримінальну справу проти відомого журналіста Олександра Невзорова, який також інформував росіян про злочини їхніх співвітчизників у Маріуполі.