UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський співак Філіп Кіркоров може відвідувати Молдову: суд скасував заборону на в'їзд

Прикордонна поліція вже готує апеляцію.

Російський виконавець Філіп Кіркоров знову зможе в'їхати до Республіки Молдова. Як пише tv8, він оскаржив заборону на в’їзд у суді. Рішення було винесене 30 травня судом Кишинева.

За словами суддів, введена прикордонною поліцією в аеропорту 28 липня 2022 року заборона буде скасована.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Кишинева протягом 30 днів з дня його проголошення.

Прикордонна поліція не погоджується з рішенням Ришканського суду Кишинева. Її представники вже заявили, що оскаржуватимуть рішення першої інстанції в апеляційному суді.

«Ми стверджуємо, що рішення про відмову в перетині державного кордону, винесене щодо заявника, є законним і винесене з неухильним дотриманням нормативно-правової бази», – зазначили в прикордонній поліції.

Нагадаємо, російському співаку відмовили у в’їзді до Республіки Молдова в липні 2022 року, коли він летів рейсом зі Стамбула. 

Представники прикордонної поліції тоді заявили, що відмовили Кіркорову у доступі, оскільки не було дотримано умов дозволу на перетин державного кордону.

У Литві Філіп Кіркоров досі є забороненим. У середині квітня виконавець програв Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), який відхилив скаргу проти країни Балтії, куди йому заборонили в'їзд на п'ять років. ЄСПЛ вважає, що рішення литовських інституцій ґрунтувалося на об’єктивній інформації. 

Влада Литви внесла Кіркорова в чорний список у січні 2021 року, зазначивши, що він є інструментом російської пропаганди в країнах колишнього Радянського Союзу. Також там встановили, що регулярними концертами, які він давав у Криму, він підтримував агресивну політику російської держави. Пізніше виконавець подав апеляцію, мотивуючи це тим, що він артист і не цікавиться політикою. Кіркоров стверджує, що його пісні про кохання, людські стосунки та природу.

У червні 2021 року Міністерство культури України на підставі листа від СБУ внесло російського співака Філіпа Кіркорова в список осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Однак вже за тиждень російського співака виключили з переліку.

Повторно до списку фігурантів запроваджених Україною персональних санкцій на 10 років Кіркоров потрапив у січні 2023 року.